Vai piparkūkas ir rasistiskas? (129)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/srmartin/ http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/deed.en

Rodas iespaids, ka Zviedrijas skolas pēdējā laikā sarīkojušas savdabīgu sacensību - tās pieņem politkorektus, bet absurdus aizliegumus, sagaida, kamēr izcelsies liels skandāls, bet pēc tam savus lēmumus atceļ, apgalvojot, ka noticis «neliels pārpratums», raksta [s:43089]. 

Lūcijas dienas priekšvakarā izcēlusiesLakso pilsētas sākumskola, kurāārpus likumapasludinātas piparkūkas, tradicionālie Piparkūku vīriņi un dziesmas par piparkūkām - tumšādainiem bērniem piparkūku pieminēšana, lūk, varētu šķist rasistiska, raksta interneta ziņu vietneTheLocal.se.

Lūcijas diena Zviedrijas skolās tiek atzīmēta 13. decembrī un skolās notiek bērnu svinības - meitenes parasti pārģērbjas par Lūcijām, bet zēnu vidū iecienītākie tēli ir Piparkūku vīriņi (pepparkaksgubbar), Zvaigžņu puiši (stjärngossar) vai Rūķi (tomtar). Tāda ir tradīcija, kas uzsākta jau XVIII gadsimta beigās, taču šogad Lakso sākumskolas vadība nolēmusi to pārtraukt.

Dženija Simiča (Jenny Simic) laikrakstamNerikes Allehandastāstījusi, ka viņas 10 gadus vecais dēls Mio (Mio) kādu dienu atnācis no skolas ļoti sarūgtināts un sūdzējies, ka Lūcijas dienas parādē viņam aizliegts pārģērbties par Piparkūku vīriņu. Dž. Simiča zvanījusi uz skolu, lai noskaidrotu, vai tā ir patiesība, un viņai atbildēts, ka šī gada svētkos patiešām nolemts atturēties no jebkādiem atgādinājumiem par piparkūkām, jo tumšādainiem bērniem tie varētu šķist rasistiski un aizvainojoši.

Atšķirībā no citu bērnu vecākiem, Dž. Simiča ar šādu nejēdzību nav samierinājusies, saceļot skandālu. Viņa par aizliegumu pasūdzējusies medijiem, izraisot plašas diskusijas, turklāt uzbrukusi skolas vadībai ar tās izvēlētajiem ieročiem. «Es viņiem paziņoju, ka tādā gadījumā mans bērns parādē nepiedalīsies. Viņš negrasās atbalstīt gājienu, kurā visi, kā tādi Kukluksklanieši būs tērpušies baltos apmetņos ar kapucēm,» niknojusies skolēna māmiņa. Viņa uzskata, ka piparkūku aizliegšana ir pavisam aplams lēmums. «Ja jau svētkos visiem jābūt baltiem, ko mēs ar to vēlamies pasacīt tumšādainajiem? Vai viņi tur drīkst piedalīties?» - provocējoši jautājusi Dž. Simiča.

Skolas vadībai un Lakso municipalitātes izglītības komisijas vadītājai Mārgeretai Seterlundai (Marghareta Zetterlund) nācies taisnoties par aizliegumu un zīmīgi, ka «rasistiskās piparkūkas» vairs pieminētas netiek. Tā vietā skolas direktore mēģinājusi iestāstīt, ka no piparkūkām nolemts atteikties tādēļ, ka tās daļai bērnu izraisot alerģisku reakciju. Tiesa, savu versiju, viņa nav paspējusi saskaņot ar ierēdni, jo M. Seterlunda laikrakstamExpressensniegusi citu izskaidrojumu - skolotāji kopā ar bērniem kopīgi lēmuši par to, kādas dziesmas svētku gājiena laikā tiks dziedātas un, tā kā neviena no dziesmām par piparkūkām šajā sarakstā nav iekļauta, nolemts atteikties arī no Piparkūku vīriņa tēla. Lieki sacīt, ka nedz M. Simičs, nedz citi viņa klasesbiedri par šādu sanāksmi neko nav dzirdējuši. Galu galā ierēdne bijusi spiesta piekrist, ka skolēns var ģērbties izvēlētajā tērpā, Lakso sākumskola savu slavas mirkli piedzīvojusi un atliek vien gaidīt, kura skola nākamā paziņos par kādu absurdu aizliegumu.

Komentāri (129)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu