Urīna nesaturēšana: Latvijā problēma skar aptuveni 150 tūkstošus cilvēku

TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Urīna nesaturēšana jeb inkontinence ir stāvoklis cilvēka organismā, kad nekontrolēti noplūst urīns. Tas liecina, ka urīnpūšļa vai sfinktera muskuļi nedarbojas pareizi. Problēma skar kā vīriešus, tā sievietes dažādos vecumos. 

Aptauja, veikta vairākās Eiropas valstīs, liecina, ka viens no 20 cilvēkiem kādā dzīves posmā piedzīvo piespiedu urīna zudumus. Dažās vecuma grupās statistika ir vēl augstāka – viens no trim cilvēkiem. Pētījumi rāda, ka Latvijā urīna nesaturēšana skar aptuveni 150 tūkstošus cilvēku. Lai gan urīna nesaturēšana ir bieži sastopama problēma, par to atklāti runā reti. Lielākā daļa cilvēku, saskaroties ar urīna nesaturēšanas jautājumu, jūtas apkaunoti, nedroši un apdraudēti.

Urīna nesaturēšanai var būt dažādi cēloņi – slimības un operācijas, stress, neuroloģiski traucējumi, menopauze, ar vecumu saistītas pārmaiņas, iedzimtības faktors, medikamentu lietošana, liekais svars u. c. Ar šo delikāto jautājumu iespējams saskarties arī grūtniecības vai pēcdzemdību periodā.

Eksperts higiēnas preču ražošanā «iD Expert» iesaka izmantot inovatīvus un tehnoloģiski uzlabotus risinājumus inkontinencies skartajiem cilvēkiem, jo ar to palīdzību iespējams nodrošināts pastāvīgu labsajūtu. Sausums un komforta sajūta atvieglos ikdienu un ļaus aizmirst par problēmu.

«Urīna nesaturēšana ir individuāla lieta, kuras ārstēšanai nepieciešama arī individuāla pieeja. Vecam cilvēkam tas ir saistīts ar vecumposma īpatnībām, kad pilnībā izārstēt šo slimību ir ļoti grūti. Jaunajiem tas bieži ir saistīts ar citām problēmām, ar kurām cīnoties var izārstēt arī urīna nesaturēšanu. Bērniem līdz triju, četru gadu vecumam urīna nesaturēšana vēl neskaitās problēma, taču vēlāk to var dēvēt par enurēzi, kas arī ir dažādu psiholoģisku likstu rezultāts,» skaidro psihoterapeite Ieva Zumente.

Inkontinence bieži vien negatīvi ietekmē dzīves kvalitāti. Lai gan tā nav dzīvībai bīstama, urīna nesaturēšana ietekmē gan fizisko, gan psiholoģisko labsajūtu, kā arī rada papildu finansiālo slogu. Zems pašvērtējums var mazināt cilvēka vēlmi apmeklēt kolektīvus pasākumus, kas ietekmē sociālo, seksuālo un emocionālo veselību.

Pamatojoties uz veiktiem pētījumiem, ieteicams atrast piemērotu risinājumu, atkarībā no dažādu līmeņu nesaturēšanas problēmām. Kā svarīgāka pamata vērtība ir ātra absorbcija un noplūdes aizsardzība, jo tas sniedz drošības sajūtu. Ir būtiski, ka produkti ir arī iekļauti atmaksājamo medikamentu sarakstā, kas ļauj ietaupīt naudu.

Lai meklētu veiksmīgu risinājumu, vienmēr ir jākonsultējas ar savu ārstu, jo daudzos gadījumos slimību var apārstēt vai pat izārstēt, tāpēc ir svarīgi atrast problēmas īsto cēloni. Pēc tam kopā ar speciālistu var piemeklēt atbilstošus risinājumus. Bieži vien ir jāmaina dažādi ikdienišķi ieradumi, lai cīnītos ar slimību, piemēram, situāciju veiksmīgi var uzlabot pareizi izpildīti noteiktu muskuļu vingrinājumi vai izvairīšanās no nevēlamiem produktiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu