Zaļi baltie Ziemassvētki

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ziemassvētki būs balti un smaržīgi. Cilvēki mājās dzīvās eglītēs būs iekāruši visgaišākos rotājumus un uz galdiem izvietojuši eņģeļu figūriņas. Jo tieši gaišie svētku dekori Rīgas lielākajos aksesuāru veikalos un interjera salonos šoziem ir vispieprasītākie, un lielākā daļa mākslīgo egļu tā arī paliek nenopirktas.

«Šoreiz gribas kaut ko tādu dabisku, sudrabainu un vienkāršu, lai rodas tīra noskaņa,» par svētku egles dekorēšanu saka dziedātāja Ieva Akurātere. Viņai katru gadu pirms svētkiem uznāk iedvesma, šoreiz tā ir sudraba krāsa.

Krāsas izvēlei ir dziļa nozīme. Sudrabs ir metāls, kurš attīra pretēji zeltam – tas sniedz enerģiju. Sudraba traukos antīkajā pasaulē lēja ūdeni, lai to dezinficētu. Attīrīties ir Ievas sev pašas uzliktais uzdevums šā gada gavēņa laikam.

Mājās viņa vēlas sev lielu, skaistu egļu zaru un arī pašu egli, kurai noteikti ir jābūt podā, lai pēc tam varētu pārdēstīt. «Tad nu es varētu gan egli, gan zaru izrotāt ar tādiem egļu zaru kronīšiem sudraba krāsā, kuri izskatās kā egļu ziediņi, apsieti ar sarkanām lentītēm. Šķiet, ka kronīši paredzēti tikai pašai koka galotnei, bet es parasti tos lieku zaros.» Savukārt dabiskais būs starp kronīšiem pakārti čiekuri.

Rotās ar eņģeļiem

Lielai daļai latviešu starp svētku dekoriem noteikti pavīdēs pa kādam eņģelītim, jo spārnotās figūriņas šoziem ir viens no pirktākajiem svētku rotājumiem. Dažos veikalos apmeklētāji, jau nākot iekšā pa durvīm, vaicā pēc tiem. Balti porcelāna, caurspīdīgi stikla, karināmi eglītē vai novietojami uz līdzenas virsmas, eņģeļi veikalos «Duni» un interjera salonā «D.E.B.C.» atrodami visdažādākajos izmēros, pozās un izteiksmēs.

Spārnotas ir arī sniegbaltās smalkās dūjas, kuras šoziem iekarojušas lielu pircēju atzinību. Gatavotas no spalvām, tās interjera salonos nopērkamas gan pa vienai, gan savienotas pa divām kopā.

Dainai Rinkēvičai (topošā māmiņa) eņģeļu figūriņas ne pārāk patīk. Spārnotās būtnes viņa visdrīzāk novietotu zem pašas egles, bet noteikti ne tās zaros: «Ziemassvētki it kā ir saistīti ar eņģeļiem, ar debesu valstību, tomēr es nejūtos tā, lai rotātu ar tiem māju. Man labāk patīk, ja kaut kur istabā ir piekārts egļu zaru vainadziņš.«

Visvairāk Daina gribētu sudrabegli podā, jo tā ir gaiša, kupla, ilgi stāv un patiesi asociējas ar ziemu, sniegu un gaidāmajiem svētkiem.

Eglē Daina iekārs vai nu sudrabainas, vai zeltītas lielas matētas bumbas. Neizslēdz arī iespēju egli rotāt ar ķiršsarkanajām. «Sarkanais, sudrabs un zelts ir krāsas, kuras man asociējas ar Ziemassvētkiem,» viņa paskaidro.

Patīk smalkas bumbas

Lai gan interjera salonos var nopirkt tādas bumbas, kuras veidotas kā dzīvnieki – kaķi un suņi, lielākā daļa pircēju dod priekšroku smalkākām, ar pērlītēm apdarinātām, baltām ar spīdīgu līmi apstrādātām, perlamutra krāsas milzīgām vai nelielām bumbām. Aktuālas ir plastmasas, nevis stikla bumbas, jo tās ir lētākas un pārcieš dažādus negadījumus. Veikalos «Drogas» visvairāk pērk vidēja izmēra spožu un matētu zelta, sudraba, spilgti un tumši sarkanu plastmasas bumbu komplektus. «Stockmann» – lielas matētas sudrabainas, ar sniegpārsliņām apzīmētas bumbas.

Tumši zilās matētās bumbas dažādos izmēros par savas egles rotaslietām izvēlēsies mākslas zinātnieks Jānis Borgs. «Zilais ar zaļo labi sader kopā, tas ir maģiskais savienojums. Laba krāsu saspēle. Zilas krāsas dekors neuzirdina, nesagrauj egles zaļo siluetu un tāpēc izskatās efektīgi,» J. Borgs zina teikt. Viņš izvēlēsies eglei tumši zilas, dabiskas vaska svecītes, jo elektriskās spuldzītes viņam ļoti nepatīk. Mākslas zinātnieks katru gadu cenšas meklēt netradicionālus paņēmienus egles rotāšanai tieši krāsu izvēlē. Viņš gribētu melnas egles rotaslietas, taču tādas ir ļoti grūti dabūt.

J. Borgam ir savi stingri principi, pie kuriem viņš pieturas, kad egli rotā. Pats svarīgākais princips – 70 procenti no egles ir jāatstāj neskarti, neizrotāti. «Lai var redzēt sūnu uz egles un dabas doto zaļo krāsu.»

J. Borgs ir izvēlīgs un uz mājām nes tikai kuplu kociņu. «Visbiežāk iznāk pirkt importa, jo tēvzemes eglītes nav tik skaistas,» viņš atceras vienus Ziemassvētkus vēl padomju laikos, kad no trim Latvijas eglēm ar stieplīti sastiķējis vienu, un tikai pēc tam juties ļoti apmierināts ar egles kuplumu.

Krelles un sniegpārslas

Tāpat kā sievietes sev uzliek krelles, tagad modē ir krelles uzlikt arī eglēm. Imitētu pērļu virtenes bēšā, gaiši rozā, zelta krāsā daudz tiek pirktas «Stockmann». Savukārt «Drogās» cilvēki iegādājas spīdīgi zaļas un sarkanas no mazām bumbiņām izgatavotas krelles. Gaiši zilas krāsas imitētu dimantu un kristālu virtenes izvēlas «Missoni Home» klienti.

Šajā salonā, kā arī salonā «D.E.B.C.» pircēji ārkārtīgi iecienījuši cirka mākslinieku un cirka zvēru figūriņas, kuras izskatās vairāk piemērotas Jaungada egles rotāšanai. Starp visu raibo auduma drēbēs ietērpto franču figūriņu plejādi ekskluzīvākā ir varde, kurai kājās apzeltītas bikses un galvā kronis. Tās salonā «D.E.B.C.» tika izpirktas pāris nedēļās.

Bet «Stockmann» veikalos ļaudis ilgi un pamatīgi pēta no sarkaniem, ziliem, zaļiem stikla gabaliņiem veidotās nelielās sniegpārsliņas. Sniegpārslas ir viens no Ziemassvētku simboliem. Vispirktākās esot lielas un baltas, kas izgrieztas no filca auduma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu