Ceļš uz pasaules hokeja čempionātu Rīgā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: IIHF

Neliels vēsturisks ieskats faktu kopā, kā Latvija tika pie iespējas rīkot pasaules hokeja čempionātu Rīgā.

2000.gada 4.februārī tika paziņots, ka Latvijas Hokeja federācija (LHF) oficiāli pieteikusies rīkot 2003.gada pasaules čempionātu hokejā A grupā un saskaņā ar Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) noteikumiem jau ir veikti lieli un nebūt ne lēti sagatavošanās darbi. Tomēr IIHF izlēma, ka 2003.gada pasaules čempionāts A grupā tiks rīkots Čehijā, bet 2004.gada - Somijā.

Turpinoties LHF vadības neatlaidīgam darbam 2001.gada 11.maijā kļuva oficiāli zināms, ka IIHF nolēmusi Latvijai uzticēt 2006.gada pasaules čempionāta rīkošanu. Jau tobrīd, pēc «Birojs 2000» aprēķiniem, tika lēsts, ka pasaules hokeja čempionāta rīkošana Latvijai varētu izmaksāt 7,5 miljonus latu.

2002.gada 15.aprīlī toreizējā Ministru prezidenta Andra Bērziņa (LC) vadītā 2006.gada pasaules hokeja čempionāta Rīgā rīcības komiteja atbalstīja uzņēmējam Goranam Takačam piederošās «IMS Studio 6» piedāvājumu uzcelt daudzfunkcionālo halli un vairākus citus objektus. Tika solītas 400 miljonu ASV dolāru jeb apmēram 255,6 miljonus latu lielas investīcijas.

Pēc dažām dienām laikraksts «Diena» ziņoja, ka investoru rīcībā nemaz šādu līdzekļu nav. Žurnālisti atklāja, ka Takača tēvs Arturs, tuvs Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidenta Huana Antonio Samaranča draugs, 1991.gadā palīdzējis nokārtot Nagano apstiprināšanu par 1998.gada ziemas olimpiāžu rīkotāju, bet pats Gorans saņēmis 450 000 dolāru no Nagano pilsētas kā konsultants. Četrus gadus vēlāk Gorans Takačs Soltleiksitijas organizēšanas komitejas viceprezidentam Deividam Džonsonam piedāvājis nodrošināt Krievijas Sporta komitejas vadītāja Vitālija Smirnova atbalstu par 35 000 ASV dolāriem. Takačs toreiz noliedza jebkādu saistību ar balsu pirkšanu un apgalvoja, ka pašas SOK ētikas komisijas slēdzienā par šo skandālu viņa firmai izvirzītie pārmetumi atzīti par nepamatotiem.

2002.gada 25.aprīlī laikraksts «Neatkarīgā Rīta Avīze», atsaucoties uz līgumprojektu kopijām, paziņoja, ka solītos 400 miljonus ASV dolāru daudzfunkcionālās arēnas projektam sarūpēs nevis ārvalstu investori, bet gan Latvija. Latvijā izcēlās skandāls, kurā iesaistījās arī politiķi, kas rosināja veidot pat parlamentārās izmeklēšanas komisiju. Atklājās, ka skandaloza slava ir vēl vienam no potenciālajiem investoriem - Andrē Guelfi.

2002.gada 15.maijā rīcības komiteja nolēma atcelt lēmumu par «IMS Studio 6» izvēli projekta realizācijai. Vēlāk Bērziņš saņēma drošības iestāžu informāciju, kas viņu pārliecināja par «IMS Studio 6» apšaubāmo reputāciju. Tolaik Latvijas hokeja federācijas rīcībā bija četri piedāvājumi čempionāta norisei nepieciešamās halles celtniecībai Rīgā, kurus snieguši «SCI Stadium Consultants International Inc.», «IMS Studio 6», «Metāla būvju sistēmas», kā arī «Multihalle».

Pēc neveiksmes ar Takaču 2002.gada 30.augustā Latvijas Hokeja federācijas valde nolēma 2006.gada pasaules čempionātam nepieciešamās lielās hokeja halles celtniecību Rīgā uzticēt SIA «Metāla būvju sistēmas» (MBS) un SIA «Multihalle». «Multihalles» īpašnieki bija Ojārs Kehris (31%), Kirovs Lipmans (29%), Ivars Kalvišķis (20%) un Guntis Indriksons (20%). Lai novērstu jebkādas aizdomas par interešu konfliktu, Lipmans izstājās no «Multihalles», par ko pretī saņēma kompensāciju no pārējiem īpašniekiem. «Multihalle» piedāvāja Rīgas domei, iesaistoties uzņēmuma dibināšanā, iegūt 48% tā kapitāla daļu, bet «Multihallei» tiktu 52%. Iespējamais Rīgas pašvaldības 13,5 hektāru zemes ieguldījums tika novērtēts par 1,5 miljoniem latu.

«Multihalle» norādīja, ka projekta īstenošanā nepieciešamais finansējums ir aptuveni 26 miljoni eiro (17,55 miljoni latu). No tiem 2 miljonus eiro (1,35 miljonus latu) nodrošinātu «Multihalle», 11 miljoni eiro (7,4 miljoni latu) būšot piesaistītie līdzekļi, bet 13 miljoni eiro (8,8 miljoni latu) veidotu kredītlīdzekļi, taču precīza projekta finansēšanas shēma domei iesniegtajā dokumentā nav aprakstīta.

2003.gada 28.janvārī Rīgas dome nolēma iznomāt «Multihallei» daudzfunkcionālas halles celtniecībai 17 hektārus lielu zemesgabalu Skanstes ielas rajonā, bet aptuveni 15 hektāru zemesgabals rezervēt uz diviem gadiem papildu objektu projektēšanai. Papildu objekti, biroju ēkas, paredzēti līdzekļu iegūšanai daudzfunkcionālās halles uzturēšanai. Rīgas dome izvirzīja nosacījumu, ka rezervēto zemi varēs sākt apgūt tikai pēc tam, kad tiks uzbūvēta daudzfunkcionālā halle.

28.maijā Rīgā, Skanstes ielas rajonā, tika iemūrēts daudzfunkcionālās hokeja halles pamatakmens.

Tomēr arī «Multihallei» neizdevās īstenot projektu, jo investori pārskatīja savus plānus. 2004.gada martā SIA «Multihalle» atteicās no vienošanās ar Latvijas Hokeja federāciju par daudzfunkcionālās halles projekta realizāciju par labu SIA «Merks».

2004.gada maijā gatavību pilnībā finansēt un uzbūvēt Lucavsalā 2006.gada pasaules hokeja čempionātam nepieciešamo daudzfunkcionālo halli izteica Goranam Takačam piederošā kompānija «IMS Management». Kompānija izteica gatavību finansēt un uzbūvēt arī otru čempionātam nepieciešamo halli un pieczvaigžņu viesnīcu. Arī šis piedāvājums tika noraidīts.

2004.gada 16.augustā «Merks» uzsāka celtniecības darbus pasaules hokeja čempionātam nepieciešamās daudzfunkcionālās halles būvlaukumā.

Daudzfunkcionālā izklaides un sporta būve «Arēna Rīga» ekspluatācijā tika nodota šā gada 30.janvārī.

2004.gada 24.augustā valdība atbalstīja «Skonto» grupā ietilpstošā SIA «Stadions» piedāvājumu 2006.gada hokeja čempionātam nepieciešamo mazo hokeja halli izveidot, pārbūvējot «Skonto» kompleksu Rīgā. «Skonto» halle pēc kavēšanās ar pārbūves termiņiem, ekspluatācijā tika nodota šī gada 3.maijā.

Pasaules čempionāts norisināsies no 5.maija līdz 21.maijam, un Latvijas izlase ielozēta vienā grupā ar Čehiju, Somiju un Slovēniju. Trīs labākās apakšgrupas komandas iekļūs nākamajā kārtā un automātiski saglabās vietu augstākajā divīzijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu