«Melo-M» — klasikas un roka krustcelēs

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas nacionālajā «Eirovīzijas» dziesmu konkursā, par mata tiesu izraujoties priekšgalā, tiesības doties uz Grieķijas galvaspilsētu Atēnām izcīnīja a cappella dziedošie «Cosmos» puiši. Taču nacionālajā atlasē tuvu uzvarai bija arī grupa «Melo-M», kas konkursā piedalījās kopā ar Martu Kristiānu Kalniņu. Tieši viņi ar dziesmu «Say It Is» radīja laureātiem vissīvāko konkurenci.

Tēva dziesma Eiropai

Ideja piedalīties 2006. gada «Eirovīzijas» dziesmu konkursā vispirms bija grupas «Autobuss debesīs» solistam Martam Kristiānam Kalniņam, kurš taisnā ceļā devās pie sava tēva — Imanta Kalniņa, lūgdams uzrakstīt dziesmu tieši šim konkursam. Piedaloties Latvijas Institūta direktoram Ojāram Kalniņam kā dziesmas teksta autoram, tapa skaņdarbs. Dziesma bija gatava, taču nebija skaidrs, kā to labāk pasniegt klausītājiem. Tālākajā notikumu gaitā iesaistījās grupas «Autobuss debesīs» ģitārists un «Melo-M» dibinātājs Kārlis Auzāns. Liekot galvas kopā, tika meklēts ceļš uz oriģinālu skanējumu, dalībnieku sastāvu un izpildījumu.

— Viss parastais nevienu vairs neaizrauj, tādēļ mēs vēlējāmies atrast kaut ko īpašu, — dziesmas tapšanas gaitu komentē Kārlis. Grupa «Melo-M», kas dibināta 2004. gada nogalē, uzskatāma par debitantiem savā žanrā — šķita, ka te risinājums būs rokā, turklāt latviešu klausītāju ausīm kas pilnīgi citāds un nepierasts.

— Jau no paša sākuma «Eirovīziju» kā īpaši nopietnu pasākumu neuztvērām, tā, mūsuprāt, līdzinājās tādai kā sporta spēlei — paskriesim to krosu, tad redzēs, kā ies, — stāsta Kārlis. Sākotnēji dziesma «Say It Is» nederēja čellam, kas ir grupas «Melo-M» pavadošais un arī solo instruments, tādēļ to nācās nedaudz pārveidot.

Melodijas mānija

— Ja «Melo-M» būtu uzvarējusi un mēs dotos pārstāvēt Latviju Grieķijā, galvenokārt tas gādātu publicitāti, kas patiesībā ir galvenais, kādēļ visi mēģina piedalīties. Uzskatu, ka tā ir svarīgākā šā konkursa priekšrocība, — tā Kārlis. — Latvijas mūziķiem ir diezgan grūti iekarot savu vietu Eiropā, jo pagaidām nav nekā, kas to varētu veicināt, un katra mūziķa sapnis ir nokļūt mūzikas biznesa milzīgajā rotācijā.

Būtībā grupas «Melo-M» misija ir instrumentālā mūzika, un «Eirovīzijas» dziesmu konkurss sadarbībā ar Martu bija viens no eksperimentiem, kas ir izdevies pietiekami veiksmīgi.

Grupas «Melo-M» pamatsastāvu veido trīs čellisti — Kārlis Auzāns, Valters Pūce, Antons Trocjuks un pie bungām — pieredzējušais mūziķis Vilnis Krieviņš, kurš iepriekš sadarbojies gan ar «Līviem», Laimu Vaikuli, Igo un spēlē arī grupā «The Hobos».

— Kaut gan spēlējam instrumentālu mūziku, esam sadarbojušies arī ar vairākiem solistiem — Laimu Vaikuli, Jāni Stībeli un Juri Kaukuli no grupas «Dzelzs vilks». Mēs esam ļoti labi sadarbības partneri, — saka Kārlis.

Šā gada februārī grupa «Melo-M» viesojās ASV, koncertējot ne tikai Amerikas latviešiem, bet arī vietējos klubos pēc amerikāņu uzaicinājuma.

— Amerikā gāja ļoti labi, mūsu diskus izpirka jau pirmajos divos koncertos, tādēļ pietrūka pārējiem astoņiem. Ļoti paveicās, ka mūs ielūdza spēlēt arī amerikāņu klubos, vienreiz pat kopā ar blūza grupu «Lubriphonics». Diez vai vēl kādam latvietim izdosies spēlēt tur, kur pabijām mēs, — lepni atzīst «Melo-M» dalībnieki.

Kopš nodibināta grupa, ir nomainījies tikai viens čellists

— Sastāva maiņa grupā notika praktisku iemeslu dēļ, jo līdzšinējam dalībniekam Kristapam Bergam pagājušajā vasarā nācās uz mēnesi doties ārpus Latvijas, taču tieši tajā laikā bija ļoti svarīgas uzstāšanās, kuras gluži vienkārši nevarēja laist garām. Kristaps izvēlējās iet klasiskās mūzikas ceļu. Bet tas jau patiesībā ir visu grupas «Melo-M» dalībnieku muzikālās izglītības pamatu pamats, — skaidro Kārlis.

Mūziķi pirmie Latvijā ir iedibinājuši pasaulē plaši pazīstamo classical crossover mūzikas stilu, ko radījis laiks un gadsimts, kurā mēs dzīvojam.

— Tā kā klasisko mūziku klausās arvien mazāk cilvēku, čello ir lielisks instruments, kas spēj populāru mūziku it kā padarīt klasisku un otrādi. Mēs esam vidutāji starp klasiskās un populārās mūzikas žanriem, — turpina Kārlis. Šis modernās mūzikas stils, pateicoties Vanesai Mejai, grupai «Apocalyptica», Bobijam Makferinam un Rondo Veneciano, ir kļuvis par neatņemamu modernās mūzikas sastāvdaļu.

Čello nav reizrēķins

— Čello ir intuitīvs instruments, spēlēšanas prasme un iespējas balstās uz intuīciju un sajūtām. Tas ir tikpat grūti kā profesionāli dziedāt, jo nevar izrēķināt, kurā mirklī galvā ir «jānospiež poga», lai noskanētu augšējā nots, — skaidro melomāni. — Mūsu grupā crossover stilā atskaņots var būt jebkas — reps un rokmūzika, klasika un roks. «Melo-M» muzikāli nav robežu, tādā veidā var sakrustot jebkuru žanru un stilu, kaut vai visas pasaules tautu mūziku.

Tikko Marts Kristiāns un Kārlis ir pabeiguši darbu pie grupas «Autobuss debesīs» jaunākā studijas albuma «Par tavām kurpju šņorēm», bet Kārlim jau jāķeras pie grupas «Melo-M» otrā studijas albuma materiālu veidošanas. Nupat ierakstīta 80. gadu zviedru grupas «Europe» dziesmas «The Final Countdown» kaverversija, un tā jau ir pieejama internetā. Par svarīgāko grupa «Melo-M» mūzikā uzskata oriģināldziesmas vispārēju atpazīstamību un, protams, arī, lai pašiem tā patiktu.

Nozīmīgākās uzstāšanās:

  • «Latvijas Mūzikas ierakstu balva 2005».
  • Uzstāšanās grupas «Apocalyptica» koncertā Rīgā «Skonto» hallē 2005. gadā.
  • Valmieras rokfestivāls 2005.
  • Starptautiskā jauno izpildītāju konkursa «Jaunais vilnis» viesu statusā kopā ar R. Paulu, L. Vaikuli, J. Stībeli.
  • Uzstāšanās Krievijas valsts centrālajā koncertzālē «Rossija» dzejnieces L. Rubaļskas jubilejas pasākumā kopā ar L. Vaikuli, J. Stībeli.
  • Starptautiskais mūzikas festivāls «re:loud», 2005.
  • «Disco nakts» 2005, Ķīpsalas hallē.
  • Grupas Latvijas koncerttūre (Rīga, Liepāja, Valmiera, Jelgava, Ventspils) un ASV koncerttūre (Vašingtona, Klīvlenda, Kalamazū, Čikāga, Sietla, Losandželosa).
  • «Eirovīzijas» nacionālais dziesmu konkurss, 2006.
KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu