Maizītis: atsevišķi deputāti nav bijuši pilnīgi atklāti sarunās ar prokuroriem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Tā saucamajā Ventspils mēra Aivara Lemberga stipendiātu lietā atsevišķi Saeimas deputāti nav bijuši pilnīgi atklāti sarunās ar prokuroriem, intervijā Latvijas Televīzijai atzina ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

Kā sacīja prokuratūras vadītājs, šo sarunu laikā «dažs nosarcis, dažs nobālējis», ko varētu vērtēt pozitīvi, jo tas, iespējams, liecina par gatavību sadarboties ar izmeklētājiem. Atsevišķi deputāti prokuratūrā apgalvojuši, ka neatceras to dienu notikumus. «Jāstrādā ar izmeklēšanas metodēm, lai pārliecinātos, vai tā tiešām ir bijusi neatcerēšanās,» stāstīja Maizītis.

Viņš uzsvēra, ka agri vai vēlu sabiedrība uzzinās par šīs lietas detaļām. Ja būs pietiekams pamats apsūdzības izvirzīšanai, lieta tiks nosūtīta tiesai izskatīšanai atklātā procesā. Savukārt, ja lieta tiks slēgta, arī par to sabiedrība uzzināšot.

Iepriekš Maizītis uzsvēra: tas, ka uz prokuratūru tiek aicināti deputāti, nenozīmē, ka pār viņiem automātiski gulstas aizdomu ēna. Maizītis, runājot par tā saucamo Ventspils mēra Aivara Lemberga stipendiātu lietu, Latvijas Radio atzina, ka uz prokuratūru aicināti vairāki gan bijušie, gan esošie deputāti. Taču tas nenozīmē, ka viņi tiek turēti aizdomās par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. «Mēs esam runājuši ar ļoti godprātīgiem deputātiem, pret kuriem nevar būt šāda veida juridisku pretenziju,» sacīja Maizītis.

Ģenerālprokurors apstiprināja, ka prokuratūras rīcībā ir fakti un materiāli, kas liecina par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem. Taču pašlaik neviens politiķis nav apsūdzētā statusā. Viņaprāt, šī izmeklēšana nav nedēļu un mēnešu jautājums. Tā varētu prasīt ilgāku laiku. Maizītis arī paziņoja, ka pašlaik nav gatavs apliecināt [Lemberga] stipendiātu saraksta esamību vai neesamību.

Kā ziņots, Lemberga stipendiātu lietā nopratināti vismaz 16 Saeimas deputāti, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Iepriekš nu jau bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga Latvijas Televīzijas raidījumā «100. pants» norādīja, ka agri vai vēlu prokuratūra nāks klajā ar apsūdzībām par partiju nelegālajiem finansējumiem. Vīķe-Freiberga apstiprināja: viņas rīcībā ir informācija, ka prokuratūra vāc faktus par partiju nelegālo finansējumu izmantošanu savā darbībā. «Domāju, ka Saeimas deputāti būs ne tikai liecinieku statusā, bet iespējams, ka daži no viņiem vai partijas nonāks apsūdzēto statusā,» sacīja politiķe.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, šajā lietā liecības snieguši Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS), deputāti Augusts Brigmanis (ZZS), Visvaldis Lācis (ZZS), Andis Kāposts (ZZS), Jānis Strazdiņš (ZZS), Andris Bērziņš (ZZS), Dzintars Ābiķis (TP), Raimonds Pauls (TP), Kārlis Leiškalns (TP), Anna Seile (TB/LNNK), Juris Dobelis (TB/LNNK), Imants Kalniņš (TB/LNNK), Māris Grīnblats (TB/LNNK), Jānis Urbanovičs (SC) un Andris Bērziņš (LPP/LC). Arī partijas «Jaunais laiks» (JL) līderis Einars Repše apstiprināja, ka prokuratūrā liecinājis tā saucamajā Lemberga stipendiātu lietā.

Šo deputātu pratināšana vēl nenozīmē, ka viņi būtu pieņēmuši neatļautus maksājumus vai būtu bijuši tā saucamie Lemberga stipendiāti.

Deputāti, kuri snieguši liecības, no sīkākiem komentāriem atsakās, jo parakstījušies par informācijas neizpaušanu.

Atsevišķi deputāti tomēr atzina, ka prokuratūrā iztaujāti par situāciju ap 2000. gadu, to, kā veidojusies deputātu politiskā karjera, vai viņiem bijusi kāda informācija par Ventspils mēra darbībām un iespējamiem maksājumiem, kā arī kā notikusi lēmumu pieņemšana partijās.

Neoficiāli zināms, ka atsevišķiem deputātiem ir rādīti arī tā saucamie Lemberga stipendiātu saraksti, kuros norādītas maksājumu saņēmēju iesaukas.

Iepriekš Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP) uzsvēra, ka saistībā ar tā dēvētajiem Lemberga stipendiātiem «aizdomas un ēnas» krīt uz plašu partiju spektru.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu