Gada inflācija jūlijā — 9,5%

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Šā gada jūlijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, patēriņa cenas pieaugušas par 9,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Preču cenas augušas par 8,2%, bet pakalpojumi kļuvuši dārgāki par 13%.

Vidējais patēriņa cenu līmenis jūlijā, salīdzinot jūniju, palielinājās par 1,2%. Mēneša laikā precēm cenas pieauga par 1,2%, bet pakalpojumiem — par 1,3%. Pagājušā gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,6%.

Visbūtiskāk patēriņa cenu pieaugumu noteica tabakas izstrādājumu sadārdzināšanās, paaugstinot vidējo cenu līmeni par 0,3 procentpunktiem. Pieauguma tempu ievērojami palielināja straujāks cenu kāpums maizei, gaļai un gaļas izstrādājumiem, piena produktiem, kā arī mājokļa uzturēšanas pakalpojumiem un siltumenerģijai. Sezonas atlaides apģērbiem un apaviem bija mazākas nekā pērn, un tas arī veicināja patēriņa cenu gada pieauguma tempa palielināšanos.

Saistībā ar akcīzes nodokļa paaugstināšanu par 14%, palielinājās cenas tabakas izstrādājumiem. Lai gan akcīzes nodoklis tika paaugstināts arī janvārī, tabakas izstrādājumu cenas būtiski sāka pieaugt tikai jūnijā.

Jūlijā sadārdzinājās mājokļa uzturēšanas pakalpojumi. Apsaimniekošanas maksa privatizētajos dzīvokļos pieauga vidēji par 10,7%, bet par 3,3% dārgāka kļuva siltumenerģija.

Pārtikas grupā lielākā ietekme uz cenu kāpumu bija augļiem (+7,4%). Dārgāka kļuva maize un graudaugu izstrādājumi (+2,2%), gaļa un gaļas izstrādājumi (+1,2%), kā arī piens un piena produkti (+2,8%). Cenas palielinājās arī cukuram (+1,2%), svaigām zivīm (+1,9%), atspirdzinošiem dzērieniem (+1,3%).

Dārgāki kļuva ēdināšanas pakalpojumi kafejnīcās un restorānos (+1,5%). Sadārdzinājās personīgās aprūpes iestāžu pakalpojumi (+3,2%), apdrošināšana (+1,2%), kā arī finanšu pakalpojumi (+8,0%), ko galvenokārt noteica maksas palielināšana par rēķinu apmaksu pastā.

Atlaižu ietekmē samazinājās cenas apģērbiem (–4,5%) un apaviem (–3,5%). Lētākas kļuva datu apstrādes iekārtas (–1,3%), TV, audio, video un foto tehnika (–1,2%), tālruņu aparāti (–1,5%). Lētāki bija arī tūrisma pakalpojumi (–0,6%) un piederumi sportam un atpūtai (–5,9%).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu