«airBaltic»: nav saprātīgu ziņu par vulkāna pelnu koncentrāciju gaisā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Latvijas nacionālajai aviokompānijai «airBaltic» arī pašreiz joprojām nav pieejami saprātīgi dati par to, kur un cik lielā koncentrācijā atrodas Īslandes vulkāna pelni, taču vienlaikus ir jūtams Eiropas politiķu spiediens, pašreizējo situāciju Eiropas gaisa telpā raksturoja «airBaltic» prezidents un izpilddirektors Bertolts Fliks.

Līdz ar lidojumu atsākšanu varot šķist, ka krīze ir veiksmīgi pārvarēta, taču tas neatbilstot patiesībai, uzskata Fliks, piebilstot, ka bez aviokompāniju spiediena tās joprojām nebūtu atsākušas lidojumus.

Eirokontrole visu šo laiku lielākoties esot nodarbojusies ar meteoroloģisko datu simulāciju un neesot veikusi reālo analīzi. Tas esot nepieņemami. Eirokontrolei vajadzējis veikt saprātīgāku un koordinētāku rīcību.

«Negribu iebiedēt, bet vēlētos, lai kontrole būtu drošāka,» skaidroja Fliks.

Arī tagad esot nepieciešama konkrēta informācija par to, ka lidot ir droši, un to varot noskaidrot, veicot analīzi - kur ir pelni un kādā konsistencē.

Viņš gan atzina, ka aviokompānija neprasīs kompensēt zaudējumus no Eirokontroles un esot arī bezjēdzīgi sākt tiesas procesus.

«airBaltic» prezidents skaidroja, ka pie maza gaisa telpas piesārņojuma var tikt bojāti lidmašīnu dzinēji - tie var ātrāk nolietoties un to labošana maksājot dārgi. Pašlaik pēc lidojumiem lidaparāti tiekot rūpīgi pārbaudīti, vai nav vulkāna pelnu pēdu.

Fliks uzsvēra, ka Īslandes vulkāns turpina izvirst un no Eirokontroles viņš joprojām sagaidot informāciju par to, cik daudz un kur pelni atrodas.

«airBaltic» valsts vai Eiropas Komisijas uzdevumā esot gatavs veikt arī testa lidojumus.

Jau ziņots, ka 15.aprīlī Īslandē izvirda vulkāns Eijafjadlajegidla, kas paralizēja Eiropas aviosatiksmi un radīja sabiedrības bažas par pelnu kaitīgo ietekmi uz vidi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu