Īslandes vulkāna nosaukumu spēj izrunāt vien 0,005% pasaules iedzīvotāju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

ASV valodnieki aprēķinājuši pasaulē dzīvo apmēram 320 000 cilvēku, kuri pareizi spēj izrunāt Īslandes bēdīgi slavenā vulkāna Eijafjallajekulla nosaukumu. Speciālisti tāpat norādījuši, ka lielākoties tie, kas spēj pareizi izrunāt vulkāna nosaukumu, ir īslandieši, vēstī «Lenta.ru».

Tomēr vārdnīcās vulkāna nosaukums diez vai tikšot iekļauts, jo vārdnīcās fiksē tos vārdus, kurus cilvēki izrunā. To vārdu iekļaušana, kas kļūst populāri pēc kāda konkrēta atgadījuma un parādās arī plašsaziņas līdzekļos, bet kurus neviens nespēj izrunāt, ir maz iespējama.

Tādēļ, neraugoties uz popularitāti, Eijafjallajekulla vārds (kura izruna īslandiešu valodā gan vairāk atgādina «Eijafjatlajokutl»), pagaidām netiks iekļauts vārdnīcās.

Arī Latvijas plašsaziņas līdzekļos Īslandes vulkānu nedēvē vienādi. Piemēram, ziņu aģentūra BNS un Latvijas Televīzija, vulkānu dēvē par Eijafjallajekullu, bet, piemēram, aģentūra LETA to dēvē par Eijafjadlajegidlu.


KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu