Uzņēmēji slavē Bērziņu; kritizē prezidenta ievēlēšanas veidu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Andris Bērziņš (ZZS) ir pierādījis sevi kā spēcīgu profesionāli tautsaimniecības jomā, un, domājams, būs labs Valsts prezidents, tomēr viņa izvēlēšanas kārtība ir bijusi ačgārna, uzsver laikraksta «Dienas Bizness» aptaujātie uzņēmēji.

«Sakret» direktors Andris Vanags uzsver, ka ar jaunievēlēto Valsts prezidentu viss ir labākajā kārtībā, bet veids, kā viņš tika izraudzīts, raisa būtiskas pārdomas. «Domāju, ka tomēr šo procesu vajadzētu organizēt tā, lai jau ilgstošā periodā būtu iespējams iepazīties ar kandidātiem, redzēt, kāda ir viņu sapratne par tautsaimniecībai svarīgiem jautājumiem.»

Uzņēmējs atgādina, ka Latvijā vienmēr ir bijis tā, ka Valsts prezidenta ievēlēšanas brīdī par konkrēto personu tiek pausta skepse, bet četru gadu laikā viss ir labākajā kārtībā. No Bērziņa Vanags sagaida, ka viņš spēs celt Latvijas prestižu, atpazīstamību un konkurētspēju pasaulē.

«Grindeks» akcionārs Kirovs Lipmans atzīst, ka veids, kā notika Valsts prezidenta ievēlēšana, neatstāj labu sajūtu - tas izskatījies pēc liela šova. Savukārt pašu izraudzīto kandidātu Lipmans slavē: «Bērziņu zinu vēl no tiem laikiem, kad viņš tikko sāka savu darbību toreizējā «Unibankā» [patlaban - «SEB bankā»]. Bija grūti laiki, man vajadzēja kredītus, un viņš man ir ļoti palīdzējis. Jāatzīst, ka Bērziņš ir cilvēks, kurš vienmēr izpilda to, ko apsola.»

AS «BDO» direktors Andris Deniņš norāda, ka labi pazīst Bērziņu. Viņš esot cilvēks, kurš labi orientējas banku biznesā, un ir skaidrs, ka laika gaitā viņš sevi pierādīs kā labu prezidentu.

«Tajā pašā laikā uzskatu, ka šajā gadījumā Saeimai vajadzēja ieklausīties tautas balsī, tautas sirdspukstos un lemt citādāk. Ir taču skaidrs, ka vairāk nekā 80% Latvijas iedzīvotāju vēlējās, lai Valsts prezidenta amatā atkārtoti tiek ievēlēts Valdis Zatlers. Tas, ka deputāti nav spējīgi saklausīt tautas vēlmes, jau vien liecina, ka lēmums par Saeimas atlaišanas rosināšanu ir bijis pareizs. Ir skaidrs, ka pareizākais solis būtu pāriet uz to, ka Valsts prezidentu ievēl tauta,» akcentē «BDO» vadītājs.

«M2M Private Bank» vadītājs Roberts Idelsons saka: «Abstrahējoties no visa pārējā, kas ir noticis pēdējā laikā, jāteic, ka Saeima, ievēlot Bērziņu par prezidentu, ir izdarījusi ļoti labu izvēli. Uzskatu, ka viņam savas prezidentūras laikā vajadzētu ieviest valstī vairāk dzīvīguma un optimisma - tas Latvijai šobrīd ir ļoti būtiski.»

Zemnieku saimniecības «Jaunsirmēni» saimnieks Valdis Dzenis atzinīgi vērtē Bērziņa kompetenci ekonomikā, tomēr kritizē veidu, kā Latvijā prezidenti tiek izraudzīti. «Šī izvēles sistēma ir tik ačgārna, ka... Lai dievs stāv klāt! Tagad Bērziņam vajadzēs zināmu laiku strādāt, acis pārgriezušam, lai pierādītu, ka viņš tomēr ir labs. Galvenais, lai viņš būtu godīgs.»

SIA «NK konsultāciju birojs» valdes priekšsēdētājs Neils Kalniņš vērtē, ka Latvijā veidojas jauna tradīcija - Valsts prezidentu ievēlēt ar skandālu, šo procesu apvijot ar intrigām un šaubas rosinošiem notikumiem, tā panākot tautas skepsi par prezidenta institūtu. «Zatlera gadījumā tas bija «zoodārzs», Bērziņa gadījumā - «oligarhu agonijas kompromiss sintēzē ar iespējamajām skandināvu banku slēptajām interesēm». Šāda tradīcija nodara nopietnu kaitējumu Latvijas biznesa videi. Ceru, ka Bērziņš savu varēšanu un neatkarību realizēs no savas pirmās darbības dienas un prezidenta rīcība rezultēsies Latvijas valsts ārpolitikas un iekšpolitikas procesu un rezultātu pozitīvā izaugsmē, līdzīgi kā savulaik tas notika «Unibankā».»

AS «Brīvais vilnis» valdes priekšsēdētājs Arnolds Babris norāda, ka Saeimas darbība izskatās pēc «balagāna». No jaunievēlētā Valsts prezidenta viņš sagaidu «reālu, agresīvu, konkurētspējīgu krīzes pārvarēšanas programmu».

«Domāju, ka mūs vēl sagaida jautri laiki, jo jāņem vērā, ka pēc rudenī gaidāmajām vēlēšanām Saeimā mainīsies politisko spēku samērs,» rezumē uzņēmējs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu