Urbanovičs deputātiem atzinies: viņa vaina, ka Bērziņu neievēlēja pirmajā balsojumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas deputātu virzītā prezidenta amata kandidāta Andra Bērziņa ievēlēšanā izšķirīga loma bijusi «Saskaņas centram» (SC), ziņo TV3 raidījums «Nekā personīga».

Pēc pirmās vēlēšanu kārtas, kurā līdzšinējais prezidents Valdis Zatlers ieguva 43 balsis, bet Bērziņš 50, SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs atzinies balsošanas laikā Saeimas plenārsēžu zālē klātesošajiem ZZS deputātiem, ka viņš bijis tas, kurš pirmajā kārtā sabojājis vēlēšanu biļetenu, izdarot tajā kļūdainu piezīmi. Ja tā nebūtu noticis, Bērziņš būtu ievēlēts jau pirmajā kārtā. 

Kā zināms, Saeimā ir trīs Andri Bērziņi – divi ZZS frakcijā ievēlēti no Vidzemes un Zemgales vēlēšanu apgabaliem un viens apvienības Par Labu Latviju (PLL) frakcijā, ievēlēts no Rīgas vēlēšanu apgabala.

Līdz šim Saeimas darbā, lai saprastu, par kuru Bērziņu ir runa, parasti uzvārdam pievieno tā vēlēšanu apgabala nosaukumu, no kura nāk attiecīgais Bērziņš. Taču tas šoreiz kļuva par pamatu Urbanoviča kļūdai, jo īstais prezidenta kandidāts Bērziņš Saeimā ir ievēlēts no Vidzemes, bet Urbanovičs sev izsniegtajā vēlēšanu zīmē bija norādījis, ka balso par Bērziņu no Zemgales.   

Līdz ar to Urbanoviča biļetens pirmajā kārtā tika atzīts par nederīgu un Bērziņa ievēlēšanai nepieciešamās vienas balss pietrūka. «Nekā personīga» uzfilmētajā epizodē Urbanovičs skaidro: «Andri! Es biļetenu biju sabojājis.» Tālāk dzirdams, ka deputāti viņam pārjautā: «Pareizi? Tu salaboji tagad?». Uz ko Urbanovičs atbild: «Es vairs tā nedarīšu! Zini, es biju uzrakstījis «Andris Bērziņš» un aiz komata uzrakstīju «no Zemgales». Es tas vainīgais. Sabojāju biļetenu. Es aiz «Andris Bērziņš» uzrakstīju aiz komata «no Zemgales».

Nākamajā, otrajā kārtā, kļūda bija novērsta un Bērziņš tika ievēlēts. Līdz ar Urbanoviču par Bērziņu nobalsoja vēl divi deputāti un kopumā Bērziņš ieguva 53 balsis.  

Jau iepriekš daudzi SC frakcijas deputāti neslēpa, ka, salīdzinot ar Zatleru, viņiem labāk patīk Bērziņš. Jo ne tikai tāpat kā Zatlers atzinis, ka SC vajadzētu būt valdībā, bet ir atsaucīgāks arī pret citiem saskaņiešu politiskajiem mērķiem, piemēram, tam, ka nepilsoņiem varētu piešķirt tiesības vēlēt pašvaldības. Bez tam Bērziņš, atšķirībā no Zatlera, ir piekritis publiski runāt arī krievu valodā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu