Publicēts Sprūdža rīkojums par Lemberga atstādināšanu no amata (153)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunda Sprūdžs (RP) rīkojumā par Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga («Latvijai un Ventspilij») atstādināšanu no amata pienākumu pildīšanas norāda, ka savā lēmumā balstījies uz Ģenerālprokuratūras informāciju, kas liecina par pierādījumiem par Lembergu kā patiesā labuma guvēju, piedaloties lēmuma pieņemšanā par vairāk nekā 20 komersantiem, liecina oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis» publicētais rīkojums.

Publicētajā rīkojumā minēts, ka atbilstoši likuma «Par pašvaldībām» 93.panta pirmajai daļai ministrs atstādina Aivaru Lembergu no Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas par vairākiem pieļautajiem normatīvo aktu pārkāpumiem.

Lembergs joprojām uzskata, ka ministram nav tiesību atstādināt viņu no amata. «Ikvienam pašvaldību lietu profesionālim vai vienkārši loģiski domājošam indivīdam ir skaidrs, ka atstādināšana no amata un amata pienākumu pildīšanas nav viens un tas pats. Šos jautājumus un procedūru skaidri reglamentē Latvijas Republikas (LR) tiesību akti. Izdotā rīkojuma saturs parāda, ka Sprūdžs turpat nedēļu ir melojis sabiedrībai par manis atstādināšanu no amata,» norāda Lembergs.

Lembergs aicina Sprūdžu «novērst pretrunas savā darbībā un politiskajos paziņojumos, apgalvojot, ka Aivars Lembergs ir atstādināts no amata». Latvijas Republikas tiesību akti nepiešķir ministram ne tiesības, ne pilnvaras atstādināt pilsētas domes priekšsēdētāju no amata, piebilda Lembergs.

«Atbilstoši LR tiesību aktiem es esmu ievēlēts par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju un, šajā amatā esot, vēl enerģiskāk turpināšu strādāt Ventspils iedzīvotāju labklājībai,» norādīja Lembergs.

Rīkojums dalīts vairākās daļās, un pirmajā no tām - «Faktiskie apstākļi» - teikts, ka pēc Ģenerālprokuratūras sniegtās informācijas ir iegūti pierādījumi, kas apliecina, ka Aivars Lembergs kā Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs laikā no 1998.gada 26.janvāra līdz 2006.gada 20.februārim ir piedalījies lēmumu pieņemšanā attiecībā uz vairāk nekā 20 komersantiem, kas darbojas Ventspils pilsētā un Ventspils brīvostas teritorijā.

Piemēram, rīkojumā minēts, ka Lembergs kā patiesā labuma guvējs lēmumus pieņēmis par AS «Baltic Coal Terminal», SIA «Baltic Juice Terminal», AS «Kālija parks», SIA «LatRosTrans», SIA «Mineral-Trans-Serviss», SIA «Nafta filtrs», AS «Naftas parks», SIA «Nord Natie Ventspils terminals», SIA «Ostas flote», SIA «Seastar», SIA «Solvtrans», SIA «Transventa», AS «VENCEB», SIA «Ventall termināls», AS «Ventamonjaks», SIA «Ventbetons», AS «Ventbunkers», AS «Ventminerāls», SIA «Ventplac», SIA «Ventshoes», AS «Ventspils nafta», AS «Ventspils tirdzniecības osta», AS «Ventspils zivju konservu kombināts» un AS «VentTopaz».

Tāpat tiek minēta Lihtenšteinā reģistrēta kompānija «Ventk company Limited» (no 2006.gada 28.oktobra «BWA holding Establishment»), kur kapitālsabiedrībās Aivars Lembergs un viņa bērni - Līga Lemberga un Anrijs Lembergs - ir patiesie labuma guvēji, tādējādi Aivaram Lembergam nonākot interešu konflikta situācijā.

Pēc tam rīkojumā tiek uzskaitīti vismaz 137 gadījumi, kad Aivars Lembergs piedalījies lēmumu pieņemšanā, tādējādi atrodoties interešu konfliktā.

Rīkojumā norādīts, ka jebkurai amatpersonai, tostarp arī pašvaldības domes priekšsēdētājam, ir jādarbojas sabiedrības un valsts interesēs ar mērķi nodrošināt efektīvu valsts pārvaldi. Ministrija skaidro, ka domes priekšsēdētājs ir hierarhiski pakļauta amatpersona, kuru ministrs uzrauga un likumā noteiktajā gadījumā, tostarp gadījumā, ja ir šaubas par valsts amatpersonas iespējamu ieinteresētību lēmumu pieņemšanā, atstādina no amata pienākumu pildīšanas.

Ministrs arī ir informēts, ka Lembergam jau ir piemērots drošības līdzeklis - aizliegums pildīt Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja pienākumus, taču šis drošības līdzeklis neietekmē ministra kompetenci atstādināt domes priekšsēdētāju no amata. Kā paskaidrots rīkojumā, šiem diviem tiesību institūtiem ir dažādi mērķi un sekas, kā arī tie notiek saistībā ar diviem dažādiem procesiem (administratīvais un kriminālprocess), un līdz ar to viens otru neizslēdz. «Līdz ar to ministrs nesaskata par tiesisku šķērsli šī rīkojuma pieņemšanai apstākli, ka procesa virzītājs Aivaram Lembergam kriminālprocesa ietvaros piemērojis noteiktas nodarbošanās aizliegumu - pildīt Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja pienākumus,» teikts rīkojumā.

Rīkojumā analizēta arī Lemberga atbilde uz Sprūdža pieprasījumu, proti, no vēstules noformējuma var secināt, ka tā nav uzskatāma par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Lemberga paskaidrojumiem uz pieprasījumu, bet gan ir fiziskas personas iesniegums. Tāpat konstatēts, ka vēstulē nav atbildes pēc būtības un izklāstītie apsvērumi nav juridiski argumentēti un neattiecas uz lietu.

Tāpat uzsvērts, ka Lemberga pieļautie pārkāpumi ir būtiski, turklāt jāņem vērā, ka būtisko pārkāpumu skaits ir liels un tie izdarīti ilgstošā laika posmā. Ņemot vērā pārkāpumu raksturu, saturu, daudzskaitlīgumu un ilgumu, ir redzams, ka Lemberga atrašanās Ventspils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja amatā ir demokrātijas, tiesiskuma, atklātuma un valsts varas leģitimitātes apdraudējums, paskaidro ministrija. Līdz ar to viņa atstādināšana ir nepieciešama, lai nodrošinātu Ventspils pilsētas turpmāku tiesisko darbību, kā arī lai tiktu ievērotas pašvaldības un valsts intereses.

Nobeigumā ministrija uzsver, ka visi administratīvā akta izdošanas kritēriji attiecībā uz Lemberga kā Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja atstādināšanu no amata ir izpildīti. Ministrs ir izvērtējis Lemberga pieļautos pārkāpumus un konstatējis, ka tie nav savienojami ar atrašanos pašreizējā amatā.

Saskaņā ar likuma «Par pašvaldībām» 93.panta 3.daļu rīkojumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā 30 dienu laikā no rīkojuma publicēšanas dienas laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

Jau ziņots, ka valdošās koalīcijas partneri vakar sadarbības padomes sēdē sākuši iepazīties ar Sprūdža argumentiem Ventspils priekšsēdētāja Aivara Lemberga («Latvijai un Ventspilij») atstādināšanas lietā.

Gan Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), gan nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis šodien žurnālistiem norādīja, ka viņu pārstāvētie politiskie spēki vēl nav iepazinušies ar saņemtajiem dokumentiem. Dombrovskis skaidroja, ka attiecīgais dokuments ir saņemts tikai šodien.

Premjers piebilda, ka Sprūdžs sēdes laikā ir izklāstījis argumentus, kāpēc no amata atstādināta amatpersona būtu jāatstādina vēlreiz.

Sprūdžs žurnālistiem apgalvoja, ka lielākie ieguvēji no lēmuma par Lemberga atstādināšanu ir iedzīvotāji, «nevis mans reitings». «Ir absurdi pieņemt, ka šādus lēmumus var pieņemt politiskā kapitāla audzēšanas vārdā,» akcentēja Sprūdžs.

Cilinskis ir izpētījis argumentus, ar kuriem tiek pamatota Ventspils mēra atstādināšana, un viņš tos atzīst par pamatotiem un atbalsta Sprūdža rīcību. Nepieciešamības gadījumā šo jautājumu varētu skatīt arī nacionālā apvienība, piebilda frakcijas priekšsēdētājs.

Komentāri (153)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu