«Dzintara» valdes priekšsēdētājs: Brīvais elektroenerģijas tirgus Latvijā nav iespējams (73)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Brīvais elektroenerģijas tirgus Latvijā nav iespējams, uzskata AS «Dzintars» valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs.

Viņaprāt, Ekonomikas ministrija (EM) prasmīgi apmulsina cilvēkus, sajaucot kopā pilnīgi dažādus jautājumus - jaunos palielinātos tarifus ar brīvā tirgus jēdzienu.

Gerčikovs uzskata, ka brīvais tirgus Latvijas situācijā nevar būt, skaidrojot, ka elektroenerģijas brīvais tirgus saprotams kā elektroenerģijas ražotāju daudzveidība. Latvijas apstākļos ir tikai trīs enerģijas ražotāji AS «Latvenergo» Latvijā, kā arī ražotāji Igaunijā un Krievijā. Arī elektroenerģijas birža «Nord Pool» situāciju neatrisinās, jo biržā Latvijai pieejamu elektroenerģiju tirgo tikai igauņi.

Gerčikovs arī norāda, ka neatkarīgi no tā, kurš ražojis elektroenerģiju, to piegādāt patērētājam var tikai AS «Sadales tīkls», kas ir monopolists, kuram nerūp enerģijas patērētāju skaita palielināšana. Viņaprāt, «Sadales tīkla» noteiktais tarifs par elektroenerģijas piegādes pakalpojumiem ir «grābts no gaisa».

Viņš arī kritizē valstī ieviesto sistēmu saistībā ar obligātā iepirkuma komponenti. Lielāko daļu maksājumu par «zaļo» enerģiju saņēmušas valsts koģenerācijas stacijas. Gerčikovs uzskata, ka šīs dotācijas jāatceļ. Viņš uzsver, ka nedrīkst ieviest jaunus elektrības tarifus, pirms šī joma nav sakārtota.

Kā ziņots, elektroenerģijas tirgus liberalizācija Latvijā varētu tikt atlikta vismaz līdz šā gada beigām, nevis tikt īstenota no aprīļa, telekanālā LNT šonedēļ pieļāva Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V). Politiķe atzīmēja, ka kopumā Latvijā samazinās trūcīgo cilvēku skaits, tomēr viņu satrauc gaidāmais elektroenerģijas cenu kāpums, kas sagaidāms pēc elektrības tirgus liberalizācijas.

Kā ziņots, koalīcijas partijās sākusies diskusija par iespēju mainīt elektroenerģijas tirgus liberalizācijas nosacījumus mājsaimniecībām vai citādi slāpēt gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzīvotāju tēriņiem.

Pašlaik normatīvi paredz, ka no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%.

Šobrīd divi tirgotāji ir atklājuši savus piedāvājumus. AS «Latvenergo» mājsaimniecībām elektrību tirgos par cenu no 16 līdz 16,9 centiem par kilovatstundu (kWh) atkarībā no elektroenerģijas patēriņa. Savukārt SIA «Baltcom TV» elektroenerģiju piedāvās par 16,1 līdz 16,8 centiem par kWh. «Latvenergo» arī plāno turpināt atbalsta programmu, daudzbērnu ģimenēm piešķirot vienreizēju dāvinājumu - 750 kWh elektroenerģijas bez maksas.

Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais starta tarifs un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais pamata tarifs jeb 15,15 centi par kWh.

Latvijas elektroenerģijas tirgus tiek pakāpeniski atvērts jau kopš 2007.gada. Patlaban brīvajā tirgū ir vairāk nekā 24 000 lietotāju - juridiskas personas, kas patērē ap 75% elektroenerģijas. Nodrošinot pilnīgu liberalizāciju, brīvajā tirgū tiktu iesaistītas arī visas mājsaimniecības jeb ap 847 300 lietotāju, kas patērē atlikušos aptuveni 25% elektroenerģijas.

Komentāri (73)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu