Video: Šausmas, ko cilvēkiem var nodarīt «spaiss» (178)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Ekrānuzņēmums

Pēc vienbalsīgā Saeimas deputātu lēmuma paredzēt kriminālatbildību «spaisa» tirgotājiem, Latvijā pagaidām nekas īpaši nav mainījies. Ik diennakti mediķi sniedz palīdzību vairākiem «spaisa» lietotājiem un bieži vien liela daļa viņu ir nepilngadīgie, vēstī Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

Sākotnēji sintētiskos kanabionīdus radīja ASV farmācijas gigants savās laboratorijās, viņi cerēja, ka sintētiskā marihuāna varētu atvieglot to cilvēku ciešanas, kuri slimo, piemēram, ar Alcheimera slimību vai citu garīgu saslimšanu, taču tālākie pētījumi viņu teoriju apgāza. Laboratorijā radītajām narkotikām nebija gaidītās iedarbības, tā vietā pacienti kļuva psihiski nelīdzsvaroti un bīstami, tāpēc nav nekāds brīnums, ka «spaisu» pārpīpējušies jaunieši no delīrija atgūstas ar rokām un kājām piesprādzēti pie gultām.

Līdzīgā situācijā nonācis raidījuma sižeta varonis, kurš atmodās «Gaiļezera» slimnīcas gultā. Pēc pamatīga kokteiļa - marihuānas un «spaisa» uzpīpēšanas, šim jaunajam cilvēkam šķita, ka kāds viņu apdraud, viņš pats ienāca policijas iecirknī un lūdza palīdzību, bet pēc sekundes jau uzbruka policistiem.

«Policisti stipri vīri, viņi spēja viņu savaldīt, spēja viņu nogādāt slimnīcā, pacients no tā visa maz ko atceras, jo viņam rādījās, ka kāds viņam grib darīt pāri. Finālā viņš, atrodoties slimnīcā, periodiski ir psihomotori uzbudināts, viņš ir agresīvs, viņš ir mēģinājis uzbrukt medicīnas personālam, viņš ir mēģinājis uzbrukt apkārtējiem, viņš ir mēģinājis cīnīties ar slimnīcas apsardzi, viņš ir paspējis izdauzīt logu, viņš ir mēģinājis izlauzt durvis, viņš ir mēģinājis visu apjukuma fonā to izdarīt,» stāsta Toksikoloģijas un sepses klīnikas ārsts Roberts Stašinskis.

Līdz pat desmit diennaktī uzņemšanā, vidēji viens nedēļā Toksikoloģijas un sepses klīnikā - tāda šobrīd ir «spaisa» pīpētāju statistika «Gaiļezera» slimnīcas ārstu acīs.

Tie ir tie, kam ir vajadzīga ļoti nopietna ārstēšana, un tādi ir vismaz 50 pacienti gadā. «Tas nav maz,» atzīst mediķis.

Ārsti novērojuši, ka augu maisījumi ietekmē gan sirds un asinsvadu, gan nervu sistēmu. Vielu ietekmē pīpētāji kļūst par dieviem, spaidermeniem, avatariem un cīnās ar katru, kas viņam nāk virsū. «Labākajā gadījumā viņš jums var uzbrukt ar dūrēm un vienkārši iesist, sliktākajā gadījumā viņš var paņemt nazi un jūs nodurt aizstāvoties, skaidro ārsts.

Viņi šo vīziju ietekmē var arī izkāpt pa septītā stāva logu, mēģināt izkāpt no braucoša transportlīdzekļa, lēkt ūdenī.

Jau par folkloru ārstu vidū kļuvis kāds «spaisa» pīpmanis, kurš sevī sajuta varoni, kura āda sadzīst pati, un sašķērēja sevi. «Tā rezultātā viņam uz ķermeņa bija vairāk nekā simts grieztas brūces, no kurām puse bija jāšuj, un, atšķirībā no filmas varoņa, kuram kā grieza, tā viss sadzija, viņam diemžēl tā nenotika, viņam kā ikvienam veselam cilvēkam, normālam cilvēkam, tas dzīšanas process ir krietni, krietni ilgstošāks un sarežģītāks,» stāsta ārsts.

Komentāri (178)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu