Kalvītis kritizē valdību; aicina nekautrēties uz pārrunām aicināt «Maxima» pārstāvjus (281)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ekspremjeram Aigaram Kalvītim ir apnicis noskatīties, ka valstī nekas nenotiek, tāpēc viņš ir gatavs atgriezties aktīvajā politikā, kandidējot Saeimas vēlēšanās. Kalvītis norāda, ka viņš kopīgi ar citiem bijušajiem premjeriem jau izstrādājis plānu, kā risināt problēmas, kas saistītas ar Krievijas ieviesto embargo.

Intervijā laikrakstam «Latvijas Avīze» Kalvītis norāda, ka bijušie premjeri sagatavojuši plānu, kā turpmāk rīkoties, lai palīdzētu risināt krīzi saistībā ar liegumu Krievijā ievest Latvijā ražoto pārtiku, taču valdība nevēlas ar viņiem tikties.

«Mēs, ekspremjeri, jau pirms nedēļas izstrādājām plānu, kas būtu jādara. Gribējām tikties ar premjerministri, bet tikšanos atcēla uz nenoteiktu laiku. Tāpēc, ka vai nu mūs uztver kā nopietnus konkurentus, vai negrib uzklausīt, jo televīzijā izteicās, ka mums ir pieredze tikai 1998.gada krīzes pārvarēšanai. Var jau domāt, ka viss ir kārtībā, bet valdībā pieņemtie lēmumi neviens nerisina krīzi pēc būtības,»

«Būtība ir, ka cenas visiem lauksaimniecības produktiem gāžas lejā. Pienam jau kopš gada sākuma cena bija nokritusi par 40%, un, kad Lietuvas kombināti atteicās pirkt Latvijas pienu, ko dienā piegādāja apmēram 700 – 800 tonnas, tā cenas kritušās vēl dramatiskāk. Jebkurš lauksaimnieks arī saprot, ka cilvēki, protams, lieto graudu produktus, bet pamatā tos izmanto lopbarībai. Un, ja šobrīd ir cūku mēris, gaļas ražošana eksportam pilnīgi ierobežota, to nevar pārdot – slimības, tirgus sašaurināšanās plus vēl piensaimniecības problēmas, kas tūlīt sagaida, tad domāju, ka arī graudu cenai būs tas pats liktenis, kas pienam. Cik zinu, tikai 30.augustā Briselē taisās meklēt risinājumu, bet vienīgais ceļš, kā apturēt cenu kritumu un masveida bankrotus laukos, ir iejaukšanās tirgū. Respektīvi, atjaunot tirgus intervenci – sākt uzpirkt ES rezerves. Lieko produktu visu nopirkt – uz noliktavu, un pēc tam ar eksporta subsīdiju palīdzību pārdot uz trešās pasaules valstīm. Turienes tirgus cenas ir par 30 – 40% zemākas nekā Eiropas valstīs, tāpēc bez subsīdijām neiztikt. Ja šos pasākumus nekavējoši nesāks, tad paredzamas masveida problēmas. Piena cena nobruks uz 15 centiem, kas ir bankrots visām lielajām fermām. Gaļa jau ir bankrots, jo vajā slimība, bet vēl jo vairāk tās cūkas, ko varētu paspēt nokaut un nodot tirgum, arī nebūs nekādā cenā. Arī graudu cena var aiziet zem pašizmaksas, jo liekos graudus neizņem ārā. Tātad intervences iedarbināšana ir lieta numur viens,» skaidroja Kalvītis.

Ekspremjers arī norādīja, ka pastāv risks, ka kaimiņvalstis dempingos cenas tām precēm, ko eksportēs uz Latviju.

«Diez vai valdībai vajadzētu kautrēties, un kā pirmie uz sarunām jāpaaicina «Maxima» pārstāvji. Šajā situācijā vislielākie riski mums ir ar lietuviešiem, ka viņi dempingos ar saviem produktiem Latvijā, jo viņiem ir savs tirdzniecības tīkls. Ja pamana dempingošanu, bez kavēšanās jāsāk procedūras un par to «Maxima» jābrīdina. Eiropā dempingošana aizliegta,» teica viņš.

Komentāri (281)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu