Narkologs skarbi par Saeimas deputātu neadekvātās uzvedības cēloņiem (49)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

12.Saeimas deputāti pēc ievēlēšanas parlamentā ne reizi vien ir nonākuši nepatīkamās situācijas alkohola dēļ. Vieni deputāti braukuši dzērumā, citi sarīkojuši jandāliņu slimnīcā, bet citi, savukārt, kunga prātā centušies noskaidrot attiecības naktsklubā. Viennozīmīgi, ka šāda deputātu rīcība ir izraisījusi sašutumu Latvijas sabiedrībā.

Kā sarunā ar portālu «Apollo» norādīja bijušais Saeimas deputāts, narkologs Jānis Strazdiņš (ZZS), šajā gadījumā galvenā nelaime ir tā, ka Saeimā nonāk «nepareizie cilvēki».

«Saeimā nonāk [partiju vēlēšanu] sarakstos saliktie cilvēki, kuri bieži vien ziedo naudu, tā teikt, nopērk savu vietu. Tie ne vienmēr ir tie labākie un tie drošākie cilvēki. Diemžēl, bet Saeima ir sabiedrības spogulis. Tāda, kāda Latvijas sabiedrība ir tagad alkohola lietošanas ziņā, tāda ir arī Saeima,» saka Strazdiņš.

Narkologs arī norāda, ka Latvijas sabiedrība ir ļoti dzeroša, un tajā ir liels alkoholiķu skaits, pie tam 90% no viņiem vispār neārstējas.

«Krīzes laikā narkoloģiskās palīdzības finansējums ir ievērojami samazināts, un tagad daudz kas ir izpostīts, kas reiz bija izveidots. Bija izveidota laba narkoloģiskās palīdzības sistēma, kura tagad ir «demokrātiska» – katrs dara kā grib, ārstējas vai neārstējas, un nevienam par to nav nekādas daļas,» skaidro narkologs.

Strazdiņš stāsta, ka paši alkohola atkarīgie dzīvo nolieguma apstākļos, uzskatot, ka viņiem problēmu nav. Viņi turpina dzert, turpina pārkāpt likumu, tāpēc arī viņi «iekrīt», - šos cilvēkus pieķer dzērumā pie stūres, viņi ālējas krogos un citās vietās. Dažs labs no viņiem nonāk arī psihozes stāvoklī slimnīcu stacionāros.

«Latvijas bijusī veselības ministre Ingrīda Circene aizliedza manis ieviesto anonīmo narkoloģisko slimnieku ārstēšanu, respektīvi, slimnieks pats apmaksāja savu ārstēšanos un palika anonīms. Tādēļ cilvēki ļoti savlaicīgi griezās pēc palīdzības, un tādas sūdzības nepieļāva, kā tas ir tagad. Tagad viss ir likvidēts, un tādēļ tā arī notiek,» saka Strazdiņš.

Par deputātu neadekvātās uzvedības cēloņiem runājot, Strazdiņš uzsver vēl vienu būtisku problēmu - alkohola reibums padziļina tieši negatīvās rakstura pazīmes.

«Ja jūs vēlaties zināt, kāds ir otrs cilvēks, ar viņu ir jāsadzer, un tad viņš parādīs savas negatīvās īpašības visā savā spožumā. Ja cilvēks ir agresīvs, tad agresivitāte izpaudīsies reibumā, kā tas ir Artusa Kaimiņa (LRA) gadījumā, ja viņam nav pietiekamas atbildības sajūtas, tad viņš sēdīsies pie stūres alkohola reibumā, kā to izdarīja bēdīgi slavenais bijušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis. Šeit nelaimju ir ļoti daudz,» stāsta Strazdiņš.

Narkologs norāda, ka vēlētājs vienmēr skatās deputāta kandidātu pēc ārējā izskata, uzticas savai partijai, domā, ka partija nokomplektēs cienījamu kandidātu sarakstu. Un bieži vēlēšanu trakumā netiek izvērtēts katrs kandidāts.

«Tie laužas pie varas, jo viņus interesē vara un nauda – tiek izmantoti visi līdzekļi, lai tiktu sarakstā pēc iespējas augstākā vietā. Patiesās kvalitātes bieži vien to nemaz nebūtu nodrošinājušas,» saka Strazdiņš.

Jautāts, vai alkoholisma problēma Saeimā bija arī iepriekšējo Saeimas sasaukumu laikā, Strazdiņš atminas, ka problēmas bija Ķīļa kungam. Šīs problēmas bija spilgti izteiktas, jo viņš bieži nerādījās darbā un neveica savus pienākumus. Par deputātiem runāt nevar, jo viņiem nav uzstādīta šāda diagnoze.

«Par problēmām ar alkoholu Saeimā var runāt tikai tādā gadījumā, ja kāds ticis pieķerts. Katrā ziņā iepriekšējo četru Saeimas sasaukumu laikā nebija tādu, kam bija nopietnas problēmas, Saeimas sastāvs bija ievērojami labāks. Ar katru sasaukumu Saeimas kvalitāte diemžēl krītas,» stāsta narkologs.

Viņš norāda, ka kādreiz arī politiķi tika augstāk vērtēti sabiedrībā, bet tagad viņi ir noniecināti. Tagad viņi tiek dažādi apsaukāti un pazemoti, kā arī ļoti kritizēti. Neviens nopietns cilvēks, kurš domā par prestižu, izvairās no stāšanās partijās un piedalīties politiskos procesos. Tur galvenokārt raujas pie varas dažādi karjeristi, vai tādi, kuri vispār ir bez darba un nodrošinājumu, kuri neko savā dzīvē nav sasnieguši.

«Nav labi tā teikt, bet, diemžēl, mūsu vēlētājs nav sevišķi izvēlīgs. Tas ir piemērs ar to pašu Kaimiņa kungu, kad pēc vienas televīzijas pārraides, kā viņš būtībā pazemoja žurnālisti Ingu Spriņģi, neļaujot viņai runāt un parādot sevi visā spožumā, publika par to bija sajūsmā. Un tāpēc viņš Saeimā ievilka veselu partiju, un tas jau vien ir kuriozs,» noslēdz Strazdiņš.

Komentāri (49)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu