DP lūdz apsūdzēt divas personas par balsu pirkšanu vēlēšanās ZZS labā (21)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Drošības policija (DP) otrdien nodeva Kuldīgas rajona prokuratūrai kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas uzsākšanai pret divām personām saistībā ar balsu pirkšanu pagājušā gada nogalē notikušajās Saeimas vēlēšanās, portālu «Apollo» informē DP.

Balsu pirkšanu Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) labā, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

DP partiju, kuras labā notikusi balsu pirkšana, neatklāj.

Kriminālprocesa, kas uzsākts pagājušā gada 4.oktobrī, izmeklēšanā konstatēts, ka viens Latvijas pilsonis ir piedāvājis citam pilsonim par atlīdzību 12.Saeimas vēlēšanās nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputāta kandidātu, kā arī piesaistīt citus vēlētājus, kuri par atlīdzību būtu gatavi balsot pēc šiem norādījumiem.

Izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecina, ka persona šim piedāvājumam piekrita un piedāvāja vēl vairākiem pilsoņiem par atlīdzību nobalsot par noteiktu sarakstu un vienu deputātu kandidātu, kam vairākas personas arī piekrita, saņemot par to materiālu atlīdzību.

Pamatojoties uz pirmstiesas izmeklēšanā konstatēto un kriminālprocesa materiāliem kopumā, procesa virzītājs uzskata, ka personu vaina noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā ir pierādīta, tāpēc 10.martā pieņemts lēmums ierosināt kriminālvajāšanu pret divām personām un nodot kriminālprocesa materiālus prokuratūrai.

ZZS Kurzemes vēlēšanu apgabalā startēja ar 14 kandidātiem. LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka kandidāts, kura labā balsis, iespējams, pirktas, Saeimā neiekļuva. Vīrietim ir juridiskā izglītība, un, kā liecina Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā atrodamā informācija, viņš darbojas vairākos uzņēmumos.

LETA jau ziņoja, ka vēlēšanu dienā Kuldīgā kāds vīrietis treniņbiksēs uz soliņa sēdošai cilvēku kompānijai piedāvājis naudu par balss atdošanu vienai no varas partijām. LETA toreiz novēroja, ka netālu no Viļa Plūdoņa Kuldīgas ģimnāzijā izvietotā iecirkņa Piltenes iela 25 uz soliņa sēdēja vairāki cilvēki, pie kuriem pienācis pagara auguma vīrietis treniņbiksēs un izvilcis ārā vienu no pašreizējās varas partijas sarakstiem, tādējādi parādot, kuram no kandidātiem ir jāievelk plusiņš.

Tad uz soliņa sēdošā kompānija interesējusies, vai par šādu balsojumu tiks dota nauda. Sarunas laikā konkrētas summas netika minētas, taču vīrietis lika noprast, ka nauda būs vēlāk. Pēc tam kompānija devās uz iecirkņa pusi. LETA informāciju par šo gadījumu nodeva DP.

Vienlaikus trešdien DP pieņemts lēmums izbeigt citu kriminālprocesu, kas uzsākts 4.oktobrī saistībā ar iespējamiem pārkāpumiem 12.Saeimas vēlēšanu laikā. Šīs izmeklēšanas ietvaros nopratinātas vairākas personas un veiktas citas procesuālās darbības, taču to rezultātā netika iegūti pierādījumi, kas norādītu uz to, ka ir notikusi ietekmēšanu par to, lai vēlēšanās balsotu par noteiktu partiju un tās deputāta kandidātu.

Ņemot vērā minēto, procesa virzītājs11.martā nolēma izbeigt kriminālprocesu, jo pirmstiesas izmeklēšanas gaitā netika konstatēts, ka šajās darbībās ir noziedzīga nodarījuma sastāvs.

Pēc 12.Saeimas vēlēšanām DP uzsāka septiņus kriminālprocesus, no kuriem viens nodots kriminālvajāšanas uzsākšanai 2014.gada decembrī.

Šobrīd policijas lietvedībā ir vēl četri kriminālprocesi saistībā ar iespējamu prettiesisku vēlētāju ietekmēšanu 12.Saeimas vēlēšanu laikā.

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu