Politikas kuluāros pretrunīgi viedokļi par Bērziņa iespējamu kandidēšanu otrajam termiņam (76)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Gaidot pašreizējā Valsts prezidenta Andra Bērziņa rītdienas paziņojumu saistībā ar iespējamu kandidēšanu otrajam termiņam, politikas kuluāros izskan pretrunīgi viedokļi par to, vai viņš iesaistīsies cīņā par šo augsto amatu.

Informācija ir diezgan pretrunīga - dažiem politiķiem ir radies iespaids, ka Bērziņš nevēlas atkārtoti kandidēt uz šo amatu, savukārt citi piemin it kā solīto deputātu balsu vairākumu Bērziņam.

Prezidents šodien ir atgriezies no oficiālās vizītes Austrijā, un vairākiem delegācijas pārstāvjiem radies iespaids, ka Bērziņš šo vizīti uztvēris kā pēdējo šajā augstajā amatā. Neoficiāli tiek norādīts, ka Bērziņš, iespējams, negribētu kandidēt uz otro termiņu arī personīgo iemeslu dēļ.

Tāpat nav vienota viedokļa par iespējamo parlamenta vairākuma atbalstu Bērziņa kandidatūrai. Daži prezidentam pietuvinātie cilvēki it kā rēķinoties ar 53 deputātu balsīm. Savukārt vairāku Saeimā pārstāvēto partiju pārstāvji neoficiāli norāda, ka atbalstu Bērziņa kandidatūrai negarantē un nesola.

Prezidenta paziņojums par viņa lēmumu, visticamāk, gaidāms rīt pēcpusdienā, jo no rīta Bērziņš dosies reģionālajā vizītē uz Bausku, kur paredzētas tikšanās ar novada iedzīvotājiem, domes deputātiem un vairākiem iestāžu vadītājiem.

Līdz šim politisko spēku pārstāvji galvenokārt nav pauduši skaidru pozīciju, komentējot jautājumu par iespējamo atbalstu Bērziņam, ja viņš kandidēs uz otro termiņu. Paužot oficiālo viedokli, politiķi uzsvēra, ka vispirms jāsagaida paša prezidenta lēmums. Oficiāli atbalstu Bērziņam paudusi tikai Zaļo un zemnieku savienība.

Savukārt citu koalīcijas partiju politiķi nesolīja viennozīmīgu atbalstu Bērziņam. Visas «Vienotības» frakcijas atbalsta Bērziņam varētu nebūt, savukārt nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) līderi jau iepriekš pauduši, ka prezidenta amatā vēlētos redzēt Eiropas Savienības tiesas tiesnesi Egilu Levitu.

Arī opozīcijas partijas atbalstu Bērziņam līdz šim nav izteikušas. Iepriekš neoficiāli pausts, ka «Saskaņa» varētu neatbalstīt pašreizējā prezidenta kandidatūru, savukārt partijas līderi uzsver, ka nekādi lēmumi šajā jautājumā nav pieņemti un ar tiem nav jāsteidzas. Tikmēr Latvijas Reģionu apvienība prezidenta amatā vēlētos redzēt vienu no politiskā spēka līderiem Mārtiņu Bondaru. Arī partija «No sirds Latvijai» iepriekš pauda, ka jāsagaida pašreizējā prezidenta lēmums par atkārtotu kandidēšanu.

Komentāri (76)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu