Latvijai nevajadzētu eksperimentēt ar valsts iekārtas formu, norāda Levits (108)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Valsts prezidenta amata kandidāta lielākā priekšrocība ir tā bezpartejiskā piederība, jo viņam ir jābūt valsts, nevis partijas pārstāvim. Tāpat pašlaik Latvijai nevajadzētu eksperimentēt ar valsts iekārtas formu, jo parlamentārā demokrātija līdz šim ir bijusi veiksmīga valsts iekārtas forma, raidījumam «Rīta panorāma» sacīja Valsts prezidenta amata kandidāts, Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis Egils Levits.

Levits, runājot par savām prioritātēm, uzsver, ka viņam ir trīs darba prioritātes - tiesiskums, drošība, sociālā atbildība valstī.

«Valsts prezidentam jābūt tam, kurš ir «Satversmes sargs». Arī drošības jomā prezidentam ir jābūt tam, kuram ir jāstiprina valsts drošību gan iekšēji, gan ārēji. Ikvienam cilvēkam ir ļoti svarīgi, lai valsts būtu sociāli atbildīga.

Latvija ir viena no tām valstīm, kur atšķirības starp nabagajiem un trūcīgajiem ir vislielākās, tādēļ prezidentam ir jābūt tam, kurš norāda uz problēmām, kas ir Latvijā ir viena no lielākajām Eiropā,» saka Levits.

Viņš norāda, ka Latvijas sabiedrība var tikt saliedēta uz Satversmes pamatvērtībām, jo tā ir pamats, lai Latvijas sabiedrība tās varētu akceptēt.

«Valsts prezidentam nevajadzētu pārstāvēt nevienas partijas viedokli - viņš stāv tām pāri. Prezidentam ir svarīga loma sabiedrības lietderības veicināšanā,» norāda Levits.

Jautāts, vai Latvijā nevajadzētu būt tautas vēlētam prezidentam, Levits norāda, ka abi ievēlēšanas veidi ir demokrātiski - gan tautas vēlēts prezidents, gan parlamentāri ievēlēts.

«Mums ir laba pieredze, ko sniegusi parlamentārā demokrātija - tagad nebūtu labi eksperimentēt ar kādu citu valsts iekārtas formu. Ir citas nelielas problēmas, ko varētu mainīt, piemēram, Satversmē noteiktos punktus, ko dara prezidents, ja tiek pieņemts karš. Tāpēc vajag modernizēt Satversmi, jo Valsts prezidents nav varas amats, kā, piemēram, Ministru prezidents,» norāda Levits.

Levits izvairīgi runā arī par savām izredzēm tikt ievēlētam: «Ar zīlēšanu nenodarbojos - visiem ir vienādas izredzes. Visu izšķirs deputāti, kuri nodos savu balsi. Ir četri kandidāti, un katrs no viņiem var būt labs prezidents. Jāpatur prātā, ka prezidents nevar būt tirgošanās objekts - tas ir pretrunā ar Satversmi,» saka Levits.

Levits arī pieļauj, ka, iespējams, viņa kandidatūra varbūt izjaukusi kādu shēmu, un tas šajā situācijā ir labi. Tāpat arī prezidenta amata kandidāta lielākajai priekšrocībai jābūt viņa bezpartejiskai piederībai.

Komentāri (108)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu