Spānija sāk NATO patrulēšanu no Emari gaisa spēku bāzes (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ntime60, CC BY-NC 2.0

Spānijas kontingents trešdien no Vācijas gaisa spēkiem pārņem NATO patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā no Emari bāzes Igaunijā.

Spānija misijā izmantos piecus iznīcinātājus «F-18» - šī būs pirmā reize, kad Emari tiks izvietoti «F-18» iznīcinātāji.

Līdz šim visas NATO sabiedroto misijas no Emari veiktas ar iznīcinātājiem «F-16» vai «Eurofighter».

Sākotnēji iznīcinātāji «F/A-18 Hornet» tika veidoti ASV Jūras spēkiem un Jūras kājnieku korpusam. Tie spēj pildīt gan iznīcinātāja, gan uzbrukuma lidmašīnas funkcijas, piezemēties uz bāzes kuģa, un tie ir daudzfunkcionāli kaujas iznīcinātāji. Pašlaik tos izmanto ne tikai ASV, bet arī Austrālijas, Kanādas, Somijas, Spānijas un Šveices bruņotajos spēkos.

Jau vēstīts, ka Lietuvā otrdien Polijas kontingents no Nīderlandes pārņēma atbildību par NATO patrulēšanas misiju Baltijas valstu gaisa telpā no Zokņu aviobāzes Šauļu pievārtē.

NATO dalībvalstis Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpas patrulēšanu rotācijas kārtībā veic kopš 2004.gada marta, kad Baltijas valstis tika uzņemtas aliansē. Pieaugot Krievijas militārajai aktivitātei reģionā, Baltijas valstis ir izteikušas vēlmi, lai NATO kontingenta iznīcinātājiem to teritorijās būtu tiesības krīzes gadījumā veikt kaujas uzdevumus.

Kopš 2004.gada patrulēšana tiek veikta no Zokņu aviobāzes Lietuvā, bet kopš 2014.gada atbalsta misija tiek veikta arī no Emari bāzes Igaunijā.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu