Rēzeknē ar Covid-19 saslimusi 72 gadus veca bērnu ķirurģe. Skaidrības par to, kā ārste inficējusies neesot (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Estere Lubgāne/LETA

72 gadus vecā Veronika Smolko mūža lielāko daļu pavadījusi Rēzeknes slimnīcā, kur strādājusi par bērnu ķirurģi. Pašlaik Veronika, viņas vīrs un vēl vairāki Rēzeknes slimnīcas mediķi ir inficējušies ar Covid-19. Sarunā ar Latvijas Radio raidījumu "Atvērtie faili" ārste pastāstīja par savu pieredzi ar koronavīrusu.

"19. marta pēcpusdienā man iestājās tāds nespēks, vājums. Drudzis kaut kāds. Izmērīju temperatūru, 37,3. Bet kaulus lauž kā riktīga gripa. Āda jutīga, superjutīga. Un visi kauli sāp, un pagriezties nevar. Klepus nav, temperatūras nekādas augstas nebija. Es naktī tā slikti gulēju, sāku domāt par to Covid-19," stāstīja Veronika.

Pašlaik ir labāk, saka ārste. Sarunas laikā viņai gan ik pa brīdim uznāk klepus lēkme.

Ārste uzskata, ka ar koronavīrusu inficējās dienā, kad pirmo reizi sāka justies slikti. Pēc šīs dienas viņa uz darbu nav gājusi. Izolējusies privātmājā, kurā dzīvo kopā ar vīru, arī ārstu, savu māsu un trīsgadīgo mazmeitu. Tikai četras dienas vēlāk Smolko tika pie Covid-19 testa.

"Paņēma man to analīzi. Nākošajā dienā viņi paziņoja ģimenes ārstam, ka man ir pozitīvas analīzes," stāstīja Smolko.

Tobrīd tuvākās Covid-19 analīžu teltis bija Daugavpilī. Cilvēki ar aizdomām par saslimšanu uz to varēja doties tikai ar savu privāto auto. Tiesa, pie bērnu ķirurģes analīžu brigāde ieradusies pati.

Kad brigāde ieradās Smolko mājās, testu veica tikai Veronikai. Vīram, māsai un mazbērnam analīzes neņēma. Tāds ir valstī noteiktais testēšanas algoritms. Kopš Veronikas saslimšanas visiem gan jāpaliek mājās. Ģimenes locekļiem testu nozīmēja vien 6. aprīlī, kad Veronikai jāveic atkārtotas Covid-19 analīzes.

Saslimšanas versija

Nedēļu pirms Smolko inficējās ar Covid-19 uz slimnīcu atnākuši kāds vīrietis un sieviete. Abu dēlu bērnu ķirurģe februārī bija operējusi.

"Viņi ienāca kabinetā tādi iedeguši, iedeguši. Pateicās man par operāciju. Es vaicāju, kur viņi bijuši. Viņi atbildēja, ka bija devušies ceļojumā uz Indonēziju un Bali salām. Es saku: nu, bet jums tad ir jāsēž karantīnā. Jo taisni no tā 12. datuma bija izsludināta karantīna visiem iebraucējiem. Viņi man saka: tur nav koronavīrusa," atcerējās ārste.

Ģimene no Indonēzijas atlidojusi 6. martā. Tad šī valsts vēl nebija ceļošanai aizliegto valstu sarakstā. Iespējams, šīs formalitātes dēļ epidemiologi uzskata, ka dakterei Smolko nav bijuši kontakti ar vīrusa skartajās valstīs pabijušajiem.

"Kāpēc dod tādu oficiālu paziņojumu, ka nav bijis kontakts? Nu, ir bijis kontakts! Es vienkārši nevaru pateikt, vai tie cilvēki slimi vai veseli. Vienalga tās divas nedēļas viņi nav pašizolējušies, ja viņi atnāca uz slimnīcu," norādīja ārste.

Smolko zināja teikt, ka neoficiāli dzirdējusi, ka šiem ceļotājiem Covid-19 tests bijis negatīvs. "Grūti teikt, vai tās analīzes ir kvalitatīvas, vai 100% var ticēt."

Saslimst ārstes vīrs

Šonedēļ bērnu ķirurģe otro reizi nodeva analīzes, testus veica arī viņas ģimenes locekļiem. Kad Latvijas Radio sazinās ar viņu atkārtoti, situācija mājās kļuvusi krietni dramatiskāka. Smagi saslimis Veronikas vīrs, arī ārsts. Viņam ir 75 gadi. Temperatūra, grūtības elpot. Šādā stāvoklī viņš tomēr ar auto vedis ģimeni uz Rēzeknes slimnīcu, kur viņam atklāta pneimonija.

"Datorā rādās, ka ir abpusēja pneimonija. Un tā arī raksta, ka viņa ir Covid-19 tipa. Ka viņa bojā sīkās alveolas. Elpošanas virsma samazinās. Nu praktiski vajadzētu gulēt pie skābekļa aparāta," stāsta ārste.

Tomēr Veronikas vīrs aizsūtīts atpakaļ mājās. Rēzeknes slimnīca viņu uzņemt atteicās. "Mūs neņēma. Nav vietas, divas gultas tikai izdalītas. Sūtīs uz Rīgu," stāsta ārste.

Līdzīga situācija sagaidījusi arī Rīgā Infektoloģijas centrā. Arī viņi atteicās uzņemt, kamēr nesot pozitīva Covid-19 testa.

Dakteru ģimene nesaprot, kāpēc tests nav veikts visiem uzreiz. "Es zvanīju uz telefonu 8083, un tur teica, ka, ja vienam būs apstiprināts, tātad visi pārējie arī ir inficēti, nav jāņem visiem. Jo tad šausmīgi daudz iznāk analīžu. Bet tagad iznāk – ja ir komplikācijas, tad vienalga vajag atbildi."

Šīs nedēļas tests vēlāk apliecināja, ka abi gan Veronika, gan viņas vīrs ir inficēti ar Covid-19.

"Oi, zināt, nevienam neesi vajadzīgs. Visu mūžu nostrādāju Rēzeknes slimnīcā, un nevienam tu neesi vajadzīgs," sprieda ārste.

Smolko saka, ka mediķi baidoties no Covid-19. "Visi baidās pat pienākt, uz tevi paskatīties. Tu tā kā esi ar mēri slims vai velns sazin ar ko."

Katru inficēšanās gadījumu izmeklē epidemiologi. Silvija Skubaka no Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) skaidro, ka epidemioloģiskajā izmeklēšanā galvenais ir apzināt saslimušā kontaktpersonas. Epidemiologi pašlaik strādā diennaktīm, taču ar darbu tiekot galā.

Oficiālā versija par visiem mediķu saslimšanas gadījumiem ir, ka vīrusu uz slimnīcu atnesis kāds pacients. 

"Jūs droši vien zināt, ka citās valstīs tieši ar ārstiem tas viss sākas. Pie ārstiem nāk dažādi pacienti ar minimāliem simptomiem. Tad ārsts savu pienākumu dēļ, protams, strādā ar šo pacientu. Un viņš ir pirmais, kurš var inficēties. Ārsti inficējas tieši no pacienta, kuram ir maz simptomu vai ļoti neizteikti simptomi," skaidroja Skubaka.

Konkrētus gadījumus publiski komentēt liedz datu aizsardzības regula. Skubaka vienīgi norāda – ziņu par to, ka infekciju slimnīcā ienesis ārsts, nav. "Man kā iecirkņa epidemiologam šobrīd tādas informācijas nav."

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu