Aptuveni puse Covid-19 nāves gadījumu Eiropā ir aprūpes namos (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Sirmgalves rokas
Sirmgalves rokas Foto: Unsplash

Eiropā aptuveni puse ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu ir veco ļaužu aprūpes namos, tomēr daudzi no tiem oficiālajos datos netiek iekļauti vai netiek reģistrēti kā tādi, kas ir saistīti ar pandēmiju, teikts otrdien publiskotā pētījumā.

Aprūpes namu iemītnieku nāves gadījumu proporcija vispārējā ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu statistikā piecās Eiropas valstīs ir robežās no 42% Beļģijā līdz 57% Spānijā, konstatēts pētījumā, ko veikusi Londonas Ekonomikas skolā bāzētā komanda.

Starptautiskā Ilgtermiņa aprūpes politikas tīkla (LTCPN) pētnieki izvērtējuši arī oficiālos datus un mediju informāciju no Itālijas, Francijas un Īrijas.

Tikai dažās valstīs aprūpes namu iemītnieku un darbinieku testi tiek veikti sistemātiski, līdz ar to veikt aplēses par inficēšanās un nāves gadījumu skaitu ir sarežģīti, norāda pētnieki.

"Ņemot vērā, ka nav konsekventas testēšanas, šķiet, labākais veids, kā veikt aprēķinus par Covid-19 ietekmi uz mirstību aprūpes namos, ir, salīdzinot mirstības datus pandēmijas laikā ar mirstības datiem šajā pašā gada laikā iepriekšējos gados," skaidro pētnieki.

Izziņotie dati nav salīdzināmi valstu starpā informācijas daļu iztrūkuma dēļ, kā arī tāpēc, ka tiek izmantotas atšķirīgas datu apkopošanas sistēmas.

"Centieniem novērst un savaldīt Covid-19 izplatību aprūpes namos ir daudzi izaicinājumi, un trūcīgais liecību apjoms ir viens no tiem," tviterī skaidroja viena no pētījuma autorēm Adelina Komasa-Errera.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu