"Lai dzīvo Baltkrievija!" Minskā notiek opozīcijas rīkotais gājiens, kurā tūkstošiem cilvēku aicina Lukašenko atkāpties no amata (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Foto:AFP/Scanpix

Šodien, 16. augustā, Minskā un citās pilsētās Baltkrievijā, notiek Aleksandra Lukašenko opozicionāru gājiens, kurā piedalās vairāki tūkstoši cilvēku.

Opozīcija norāda, ka šis mītiņš būs līdz šim lielākais Baltkrievijas vēsturē. Gājiena dalībnieku rokās ir vēsturiskie Baltkrievijas karogi, kā arī plakāti ar uzrakstiem, kas aicina Lukašenko atkāpties no prezidenta amata. 

Dalībnieki skandē tādus saukļus kā "Ej prom!" un "Lai dzīvo Baltkrievija!". 

Demonstrantu kolonnas rādīja uzvaras zīmes un tur ziedus un balonus. Daudzi ģērbušies baltā, kas kļuvis par opozīcijas kustības simbolu. Protestētāji arī nes 100 metrus garu balti-sarkani-baltu karogu.

Opozīcija pieprasa Lukašenko aiziešanu, politieslodzīto atbrīvošanu un represijās pret mierīgajiem iedzīvotājiem vainīgo sodīšanu.

Šodien Neatkarības laukumā norisinājās Lukašenko režīma atbalstītāju pikets, kas gan bija krietni mazāks par opozicionāru rīkoto mītiņu. Pēc pēdējām aplēsēm Lukašenko atbalsta akcijā pulcējās ap 2000 cilvēku, bet opozicionāru gājiens pulcējis ap 60 000 cilvēku, un šis skaitlis aug.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Galvaspilsētā Minskā kopš svētdienas nerimst protesti pret vēlēšanu viltošanu un prezidentu Lukašenko, kas bieži pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā vairāki tūkstoši cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu uzņēmumu strādnieki pieteikuši streikus.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu