Covid-19 krīzē atbalstāmo nozaru loks var tik paplašināts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

To nozaru loks, kurām valsts Covid-19 krīzē sniegs atbalstu, var tik paplašināts, otrdien valdības sēdē atzina ministri.

Otrdien, lemjot par valsts iespējām atbalstīt uzņēmumu un darba ņēmējus Covid-19 krīzē, tostarp par dīkstāves pabalstu izmaksu, darba algu subsidēšanu un apgrozāmo līdzekļu daļēju kompensēšanu, uzņēmēju organizācijas atzinīgi izteicās par valsts apņemšanos palīdzēt uzņēmumiem Covid-19 krīzē, vienlaikus aicinot ar laiku papildināt to nozaru loku, kuras var pretendēt uz valsts atbalstu.

No otrdien valdībā pieņemtajiem noteikumiem izriet, ka valsts primāri sniegs atbalstu tiem uzņēmumiem, kuru darbību tieši ietekmējusi valstī izsludinātā ārkārtējā situācija. Dīkstāves pabalstiem un darba algu subsīdijām varēs pieteikties nozares, kuras Ekonomikas ministrija sarindojusi pēc to NACE kodiem jeb darbības veida. Tādējādi uz valsts atbalstu var pretendēt tādas nozares kā restorānu un mobilo ēdināšanas vietu pakalpojumi, ēdināšanas pakalpojumi, bāru darbība, kinofilmu demonstrēšana, sporta un ārpusskolas izglītība, kultūras izglītība, atrakciju un atpūtas parku darbība, skaistumkopšanas pakalpojumi, fiziskās labsajūtas uzlabošanas pakalpojumi.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone ministriem norādīja, ka valsts paredzētais atbalsts ir konceptuāli atbalstāms, vienlaikus viņa aicināja paplašināt atbalstu ne tikai pēc uzņēmumu darbības veida jeb NACE koda, bet gan paredzēt atbalstu arī konkrētām profesijām, kuras tieši skārusi Covid-19 krīze un ārkārtējās situācijas izsludināšana.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras vadītājs Jānis Endziņš pievienojās paustajam, atzīstot, ka ar otrdien pieņemtajiem valdības lēmumiem atbalsts netiek paredzēts daudznozaru uzņēmumiem. Endziņa ieskatā, būtu vēlreiz jāpārskata atbalstāmās nozares. "Kopumā signāls par atbalstu ir labs. Ja gadījumā tajā būs kas nepareizs, tad par to varam diskutēt finanšu ministra vadītajā darba grupā," sacīja Endziņš.

Arī satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) piebilda, ka viņš atbalstāmo nozaru vidū vēlētos redzēt neregulāro pasažieru pārvadājumu nozari. Kā skaidroja ministrs, ar šiem pārvadājumiem tiek saprasts, piemēram, skolēnu autobusa pakalpojumi vai tūrisma pārvadātāji, jo arī šīs jomas ir ietekmējis valdības lēmums par ārkārtējās situācijas izsludināšanu.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV) piekrita, ka atbalstāmo nozaru saraksts vēl tiks papildināts un par to vēl plānots runāt finanšu ministra vadītajā darba grupā uzņēmumu un darba ņēmēju atbalstam.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piebilda, ka valsts atbalsts uzņēmējiem un nodarbinātajiem patlaban tiek plānots krietni labāk nekā pavasarī. Viņš piebilda, ka patlaban, atšķirībā no pavasara, uz valsts atbalstu var pretendēt neatkarīgi no tā, kādā nodokļu režīmā atbalsta saņēmējs strādā. Kariņš norādīja, ka finanšu ministra darba grupa vēl skatīs ierosinājumus par atbalstāmo nozaru paplašināšanu.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu