Virsskaņas spārnotā raķete "Cirkon" - vai to var uzskatīt par Putina "ideālo ieroci"? (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

31. jūlijā Krievijas diktators Vladimirs Putins pasākumā par godu Krievijas Jūras kara flotei paziņoja, ka drīzumā krievu flotes rīcībā nonāks virsskaņas spārnotā raķete "Cirkon", kurai, pēc Putina domām, "pasaulē nav analogu". Plašāk par šo Putina "ideālo ieroci" stāsta ziņu aģentūra UNIAN.

Tiek apgalvots, ka pirmo raķeti piegādās fregatei "Admiral Gorškov", kas atrodas Krievijas Ziemeļu flotes sastāvā, bet vēlāk to varētu pārcelt uz citiem reģioniem.

Vienlaikus par "Cirkon" ir vairāk jautājumu nekā atbilžu. Tiek apgalvots, ka Krievijas propagandas medijos paziņotās raķetes īpašības ievērojami atšķiras no testos demonstrētā un apgalvotā, izraisot pretrunas, ziņo UNIAN.

Ko Krievija paziņoja un demonstrēja

"Cirkon" ir virsskaņas spārnotā raķete, kas, kā apgalvo Putins, var sasniegt mērķus vairāk nekā 1000 kilometru attālumā un attīstīt ātrumu vairāk nekā 10 000 kilometru stundā (9 mahus). To varēs lietot gan pret jūras, gan sauszemes mērķiem.

Putins par jaunu bruņojuma sistēmu izstrādi Federālajai sapulcei pavēstīja 2018. gada 1. martā pirms vēlēšanām.

Krievijas Aizsardzības ministrija iepriekš regulāri demonstrējusi "Cirkon" palaišanu izmēģinājuma laikā.

Lielākā daļa no šiem publicētajiem videoklipiem bijuši neinformatīvi vai uzņemti naktī, kad bijis grūti kaut ko saskatīt.

VIDEO: "Cirkon" palaišana no fregates "Admiral Gorškov" Barenca jūrā (2021. gada jūlijs)

VIDEO: "Cirkon" palaišana (2021. gada novembris)

Tikai 2022. gadā Krievijas Federācija sāka publicēt nedaudz detalizētākus video.

Vienā no tiem, kas uzņemts 19. februārī, redzams pilns "Cirkon" palaišanas cikls, parādot raķetes palaišanu no fregates "Admiral Gorškov" klāja.

VIDEO: "Cirkon" palaišana (2022. gada 19. februāris)

Svarīga nianse slēpjas faktā, ka, izmantojot universālu palaišanas iekārtu, izstrādātāji bija ierobežoti attiecībā uz raķetes lielumu. Turklāt tās palaišanai tiek izmantots arī universāls konteiners, līdzīgs tam, kas tiek izmantots pretkuģu raķešu "Onyx" palaišanai, kuras tiek palaistas gan no kuģiem, gan no "Bastion" piekrastes kompleksiem.

Vienlaikus "Onyx" darbības rādiuss ir līdz 300 km un augstuma ātrums līdz 2,6 mahiem (0,88 km/s). Tas nozīmē, ka ar tādiem pašiem parametriem jaunajai "Cirkon" raķetei ir trīsreiz lielāks darbības rādiuss un ātrums.

Vai "Cirkon" var uzskatīt par virsskaņas spārnoto raķeti?

Trīsreiz lielāks ātrums un darbības rādiuss nenozīmē trīsreiz sarežģītāku attīstību, bet gan nepieciešamību apgūt pilnīgi jaunas tehnoloģijas, kas saistītas ar pašu virsskaņu. 

Galvenā problēma ir virsskaņas caurplūdes reaktīvā dzinēja izveide, kā arī īpaši sakausējumi, kas spēj izturēt ļoti augstas temperatūras.

Pats galvenais ir vadības sistēma, jo virsskaņas lidojums nozīmē lidojumu karstas gāzes mākonī - plazmā, caur kuru nevar iekļūt radioviļņi. Citiem vārdiem, šādā lidojumā jebkura raķešu vadības sistēma ir bezspēcīga, raksta UNIAN.

Tāpēc ir divas versijas, kā darbojas "Cirkon". Pirmā - raķete tiek iestatīta uz koordinātēm, un tad darbojas tikai inerciālā sistēma. Tā noved raķeti līdz mērķa zonai ar lielu kļūdu robežu, bet neprecizitāti kompensē kodollādiņa jauda.

Otrā versija - "Cirkon" ir nepilnīga virsskaņas raķete. Šādai raķetei nav virsskaņas dzinēja, bet tā vietā ir labi pārbaudīts raķešdegvielas dzinējs, kas raķeti tikai paātrina līdz tās deklarētajam 3 km/s ātrumam, bet neuztur to pastāvīgi. Pēc tam "Cirkon" lido pēc inerces, kas ievērojami samazina materiālu termiskās izturības prasības.

Mērķa zonā raķetes ātrums ir jau mazāks par virsskaņas ātrumu.

Otro versiju, iespējams, pierāda šī gada martā Krievijas Aizsardzības ministrijas propagandas televīzijas kanālā "Zvezda" publicētais video, kurā redzams, kā raķete trāpa mērķī.

Zīmīgi, ka mērķis kuģa veidolā bija aprīkots ar standarta leņķveida deflektoriem, kas atvieglo mērķēšanu. Videokamera, kuras standarta uzņemšanas ātrums ir 24 vai 30 kadri sekundē, nofilmēja raķeti trīs kadros vienlaikus.

Pie apgalvotā lidojuma ātruma 3 km/s parasta kamera to nemaz nespētu saskatīt, nemaz nerunājot par to, ka to būtu iespējams uzņemt trīs kadros vienlaikus. Tas ir iespējams tikai tad, ja tās ātrums bija aptuveni līdz trīs mahiem. Tas neatbilst Krievijas teiktajam, ka "Cirkon" ir virsskaņas raķete un tāpēc to nevar pārtvert. Mūsdienu pretgaisa raķešu aizsardzības sistēmām šādu mērķi, lai gan tas ir sarežģīti, tomēr būtu diezgan reāli pārtvert, raksta UNIAN.

Tas nozīmē, ka "Cirkon" "analogs" ir principā tas pats, kas krievu ballistiskā raķete "Sarmat", kas ar 18 tūkstošu kilometru rādiusu, saskaņā ar Krievijas teikto, var trāpīt ASV caur Dienvidpolu, lai gan pa šādu maršrutu tai būtu jānolido vairāk nekā 30 tūkstošus kilometru, vēstī medijs.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu