G7 samits centīsies iegrožot Krievijas un Ķīnas ietekmi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: J_UK/Shutterstock

Uz Pasaules septiņu industriāli attīstītāko valstu (G7) samitu Hirosimā uzaicinātas arī astoņas citas valstis, G7 cenšoties mazināt Krievijas un Ķīnas ietekmi.

Samitā piedalīsies tādas reģionālās lielvaras kā Indija un Brazīlija, Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) prezidējošā valsts Indonēzija, Klusā okeāna salu foruma priekšsēdētāja Kuka salas, Āfrikas Savienības prezidējošā valsts Komoras, kā arī Vjetnama, Dienvidkoreja un Austrālija.

Uzaicinātās valstis piedalīsies īpašā izziņas sesijā, kā arī divpusējās sarunās, kuru mērķis ir pārliecināt šaubīgos līderus nosodīt Krievijas iebrukumu Ukrainā un nepieciešamību iegrožot Ķīnas pieaugošās militārās varas izplešanos.

Kembridžas Universitātes docents Tristens Neilors paudis pārliecību, ka uzaicināto valstu izvēle apliecina G7 vēlmi sevi pozicionēt kā "demokrātijas aizstāvības klubu", paplašināt atbalstu Ukrainai un pretestību Ķīnai.

Indijai pastāv tradicionāla militāra sadarbība ar Krieviju, un atšķirībā no vairākuma lielo demokrātiju, tās nostāja pret Krievijas iebrukumu Ukrainā bijusi neviennozīmīga.

Gaidāms, ka samitā videouzrunu teiks arī Ukrainas prezidenta Volodimirs Zelenskis. Tikmēr novembrī gaidāmajā G20 samitā Deli piedalīsies arī Krievijas delegācija, ja vien Indijas premjerministra Narendras Modi pozīcija strauji nemainīsies.

G7 samitā līdzās Krievijas nosodīšanai tiks runāts arī par Ķīnas ambīciju pieaugumu,

Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva pagājušajā mēnesī apmeklēja Pekinu, kur no sava lielākā tirdzniecības partnera saņēma solījumu veicināt "kvalitatīvu attīstību", kas "Brazīlijai pavērs jaunas iespējas".

Ķīna cenšas veidot ciešas attiecības arī ar citu valstu līderiem, tādēļ G7 cer piedāvāt alternatīvu.

Japāna kā G7 prezidējošā valsts šogad jau ir centusies veidot dialogu ar dažādām valstīm, tās premjerministram Fumio Kisidam un ārlietu ministrs Josimasam Hajasi dodoties vizītēs uz Āfriku, Dienvidaustrumāziju, Latīņameriku un Klusā okeāna salām. Vizītēs Japāna centusies atspēkot mītu, ka pārtikas un enerģijas cenu pieaugums saistāms ar Krievijai noteiktajām sankcijām, nevis tās iebrukumu Ukrainā.

Pēdējā laikā uzlabojas arī ilgstoši sarežģītās attiecības starp Japānu un Dienvidkoreju, un G7 samita laikā gaidāmas Tokijas, Seulas un Vašingtonas sarunas.

Tāpat Hirosimā varētu būt arī Japānas, Austrālijas, ASV un Indijas sarunas.

G7 samits Hirosimā paredzēts no 19. līdz 21. maijam.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu