Kronvalda parkā novākts Puškina piemineklis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no "Twitter" video/Linda Ozola

30. maija rītā Rīgas vicemēre Linda Ozola publicēja video, kurā redzams, ka Puškina pieminekļa Kronvalda parkā vairs nav. Kā ziņo Rīgas pašvaldības Ārējās komunikācijas nodaļa, Dzejnieka Puškina skulptūru Kronvalda parkā pārvieto un plāno nodot valdījumā Latvijas Mākslinieku savienībai.

Šodien ir vēl viena vēsturiska diena. Rīgā novācām nelegāli uzstādīto Puškina pieminekli. [🇱🇻]

Rīgas pieminekļu aģentūra 30. maijā pārvietojusi uz noliktavu dzejnieka Aleksandra Puškina skulptūru Kronvalda parkā, lai vēlāk to nodotu valdījumā Latvijas Mākslinieku savienības muzejam, ar kuru panākta konceptuāla vienošanās par skulptūras glabāšanu un turpmāku izstādīšanu.

Šāds lēmums pieņemts, jo 2009. gadā gan Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padome, gan Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija nesaskaņoja skulptūras izvietošanu Kronvalda parkā, iesakot izvēlēties alternatīvas novietnes.

Līdz ar to skulptūra konkrētajā vietā uzstādīta un līdz šim atradās neatbilstoši normatīvajiem aktiem. Vienlaikus 2023. gada 3. marta Rīgas domes Pieminekļu padome pauda rekomendējošu atbalstu skulptūras pārvietošanai uz piemērotāku novietni.

Latvijas Mākslinieku savienības valdījumā skulptūru nodos pēc formālas vienošanās noslēgšanas.

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka deputātu bloks "Kods Rīgai", kurā darbojas četri deputāti, rosināja Rīgas pašvaldību līdz 4. maijam demontēt krievu dzejnieka Aleksandra Puškina pieminekli, kā norādīja Rīgas domes priekšsēdētājas vietnieces Lindas Ozolas biroja vadītājs Kaspars Adijāns. 

"Kods Rīgai" vērsās pie koalīcijas partneriem, lai pieņemtu lēmumu par nelikumīgi uzstādītā un Krievijas vēstniecības dāvinātā Puškina pieminekļa demontāžu.

Deputātu bloks "Kods Rīgai" jau iepriekš aktualizēja jautājumu par Puškina pieminekļa demontāžu. Ozola uzskata, ka dzejnieks Puškins ir Krievijas imperiālisma simbols.

Deputātu ieskatā piemineklis bija jādemontē, jo Krievijas vēstniecība to izmanto kā maigās varas un propagandas instrumentu. Maskavas domes dāvinātais piemineklis ticis uzstādīts nelikumīgi.

To 2009. gada 22. augustā atklāja Kronvalda parkā ar Latvijas Puškina biedrības, Krievijas vēstniecības Latvijā un ar bijušā mēra Nila Ušakova atbalstu, bet bez Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības padomes atbalsta.

Vēlāk, 2013. gada aprīlī, ar Rīgas domes lēmumu tas pārņemts valdījumā. Līdz ar to "Kods Rīgai" ieskatā nebūtu nepieciešami kādi īpaši saskaņojumi tā demontāžai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu