Karavīrs "Ara" ar rokas protēzi atgriezies cīnīties frontē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Karavīrs ar segvārdu "Ara" pagājušajā vasarā zaudēja roku Krievijas tanku uzbrukumā, taču tagad Ukrainas karavīrs atgriezies cīnīties frontē Donbasā. Tagad viņam ir bioniskās rokas protēze, kas darbojas ar elektroniskajiem impulsiem, vēsta LTV ziņas.

25 gadus vecais Ivaščuks Donbasā trīs gadus dienēja jau pirms vairākiem gadiem. Kad pērn sākās Krievijas pilnapmēra iebrukums, strādāja Polijā un nekavējoties atgriezās. Vispirms cīnījās pie Kijivas, tad vienību pārcēla uz Donbasu, kur viņš jūnijā zaudēja roku.

Protēzes dizainā iedvesma no supervaroņu komiksa "Dzelzs vīrs". Tajā iemontēti sensori uztver muskuļu impulsus, ar kuriem darbina roku.

"Protēzi uzlādē, viss ļoti vienkārši. Stacionāra baterija, to nevar noņemt. Noņem protēzi, atvieno fiksatoru, uzliec lādēties pie elektrības. Darbojas 12 stundas, lādējas desmit stundas. Pa dienu strādā, naktī kamēr guli uzlādē," skaidro Ivaščuks.

Rehabilitācijas centrā "Superhumans" jeb "Supercilvēki" viņam nodrošināja un pielāgoja bionisko protēzi. Centrs darbojas no sabiedrības ziedojumiem, un ar tiem finansējis daudzu cilvēku rehabilitāciju ar dažāda veida protēzēm.

"Pret mums bija tanku uzbrukums, kādi septiņi tanki. Es ar prettanku mīnmetēju gaidīju, kad tanks izbrauks atklātākā vietā, bet tas izšāva pa mani. Man teica, ka lādiņš esot uzsprādzis man pie kājām, bet zaudēju roku. Roka pati vēl bija klāt, bet to nebija iespējams glābt, tāpēc amputēja," stāsta Ivaščuks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu