Japāna turpina okeānā novadīt ūdeni no Fukušimas AES. Sācies otrais posms

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Fukušimas AES.
Fukušimas AES. Foto: Santiherllor/Shutterstock

Japāna 5. oktobrī sāka otras daļas attīrīta ūdens no Fukušimas atomelektrostacijas (AES) novadīšanu Klusajā okeānā, paziņoja kodolstacijas operatorkompānija TEPCO.

Ūdens novadīšana sākās plkst.10.18 (plkst.4.18 pēc Latvijas laika).

2011.gadā cunami cietušajā AES uzkrājušies ap 1,34 miljoniem tonnu ūdens, tai skaitā ūdens, kas tika izmantots reaktoru dzesēšanā, kā arī lietus ūdens un gruntsūdeņi. Pirmo tā daļu okeānā Japāna sāka novadīt 24.augustā.

Pirmais novadīšanas posms beidzās 11.septembrī, un otrajā posmā plānots novadīt ap 7800 tonnu ūdens.

Kā Japānas valdības preses pārstāvis Hirokazu Macuno teica žurnālistiem, ka pirmā ūdeņu novadīšana notikusi "pēc plāna un droši" bez novirzēm no normas.

Viņš solīja, ka Japānas valdība turpinās informēt gan vietējo, gan starptautisko sabiedrību par procesa uzraudzību, kā arī aicināja Ķīnu "nekavējoties atcelt importa aizliegumus Japānas pārtikai un rīkoties atbilstoši zinātniski pamatotai informācijai".

Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA) jūlijā apstiprināja Japānas plānu, secinot, ka ietekme uz cilvēkiem un vidi būs nenozīmīga. Tomēr vairākas kaimiņvalstis pret to stingri iebilst.

Ķīna kritizē Japānas rīcību, apsūdzot to par okeāna piemēslošanu, un ir aizliegusi jebkādu Japānas jūras produktu importu.

Izskanējis, ka arī Krievija, kuras attiecības ar Japānu ir atturīgas, apsver sekot Ķīnas piemēram un aizliegt Japānas pārtikas importu.

Japānu kritizē arī Zālamanu Salas, kas veido ciešas saites ar Pekinu.

Pilnīgai ūdens novadīšanai būs nepieciešami gadu desmiti. Ūdens tiek novadīts, lai no Fukušimas AES sagrautajiem reaktoriem varētu attīrīt bīstamo radioaktīvo degvielu un gruvešus.

2011.gada 11.martā Japānu satricināja deviņas magnitūdas stipra zemestrīce, kurai sekoja postošs cunami un kodolkatastrofa Fukušimas atomelektrostacijā. Šajās katastrofās dzīvību zaudēja vai bez vēsts pazuda aptuveni 18 500 cilvēku.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu