Maina valsts noslēpuma objektu aizsardzības prasības

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidente Evika Siliņa (centrā) piedalās Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē, kurā valdības pārstāvji un sociālie partneri diskutē par 2024. gada valsts budžeta jautājumiem.
Ministru prezidente Evika Siliņa (centrā) piedalās Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē, kurā valdības pārstāvji un sociālie partneri diskutē par 2024. gada valsts budžeta jautājumiem. Foto: Paula Čurkste/LETA

Šodien valdība apstiprināja "tehnoloģiskajai attīstībai un šī brīža ģeopolitiskajai situācijai atbilstošas" valsts noslēpuma objektu aizsardzības prasības, iekļaujot tajās arī informācijas dienesta vajadzībām aizsardzības prasības.

Šobrīd spēkā esošo noteikumu normatīvais regulējums ir novecojis un neatbilst mūsdienīgām klasificētās informācijas aizsardzības prasībām, vērtē Tieslietu ministrija.

Jaunajos noteikumos paredzēta ne tikai kārtība, kādā tiek izsniegtas speciālās atļaujas un sertifikāti darbam ar NATO, Eiropas Savienības (ES) un ārvalstu institūciju klasificēto informāciju, bet arī šo speciālo atļauju un sertifikātu saņemšanai iesniedzamās informācijas apjoms, speciālo atļauju un sertifikātu spēkā esamības termiņš un šo dokumentu paraugi.

Noteikumos atrunāta procesuālā un organizatoriskā kārtība, kas nevar funkcionēt bez materiālām tiesību normām, kas cita starpā nosaka, piemēram, personas sniedzamās informācijas apjomu speciālās atļaujas saņemšanai, tādējādi definējot par personu pārbaudāmo informāciju procesuālās kārtības ietvaros, kas ir priekšnosacījums likuma "Par valsts noslēpumu" 9. pantā identificēto risku un personas atbilstības izvērtēšanai.

Kā atzīmē TM, likuma "Par valsts noslēpumu" 13.pantā ir noteikts speciālās atļaujas anulēšanas regulējums, tai skaitā, anulēšanas pamats, pieņemtā lēmuma apstrīdēšana, rīcība speciālās atļaujas anulēšanas gadījumā, līdz ar to jaunajos noteikumos nav nepieciešams ietvert paplašinātu regulējumu speciālās atļaujas anulēšanai.

Pieņemot likuma "Par valsts noslēpumu" 13.panta trešajā daļā noteikto lēmumu par speciālās atļaujas kategorijas pazemināšanu, pieņemtā lēmuma izpilde un kategorijas nomaiņas procesuālā kārtība atbilst kārtībai kādā tiek anulēta un izsniegta jauna speciālā atļauja. Šāda procesuāla kārtība tiek piemērota arī gadījumā, ja nepieciešams paaugstināt speciālās atļaujas kategoriju. Līdz ar to Noteikumu projektā netiek ietverts atsevišķs regulējums procesuālai kārtībai tieši attiecībā uz speciālās kategorijas nomaiņu.

Plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā 2024.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu