Atbildīgi pret noteikumiem un sevi, bezatbildīgi pret klausītājiem: "X" lietotāji komentē Latvijas Radio incidentu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Doma laukumā Latvijas Radio ēkā izcēlies sadūmojums, kura dēļ notiek darbinieku evakuācija un pārtraukti ētera raidījumi.
Doma laukumā Latvijas Radio ēkā izcēlies sadūmojums, kura dēļ notiek darbinieku evakuācija un pārtraukti ētera raidījumi. Foto: Zane Bitere/LETA

Šodien ziņojām, ka Latvijas Radio ēkā sadūmojuma dēļ pēcpusdienā notika darbinieku evakuācija un pāris stundas tika pārtraukti ētera raidījumi. Šo incidentu komentējis gan Valsts prezidents, gan Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome un citi. Portāls "Apollo.lv" apkopojis, kas par ētera pārrāvumu sakāms mikroblogošanas platformas "X" lietotājiem.

Plkst.13.31 glābēji saņēma izsaukumu uz Doma laukumu, kur piecstāvu sabiedriskā ēkā bija izveidojies sadūmojums.

Pārmeklējot ēku, tajā skaitā ar termokameru, glābēji konstatēja, ka ēkas otrā stāva sienā dega siltinājums astoņu kvadrātmetru platībā, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

No ēkas kopumā evakuējās nedaudz vairāk nekā 100 cilvēki.

Lai pārliecinātos, ka degšana ir apturēta, tika demontēta starpsiena un pārsegumi pārbaudīti ar termokameru.

Plkst.15.39 ugunsgrēks lokalizēts.

Daļai darbinieku ļauts atgriezties tajās telpās, kas atrodas tālāk no ugunsgrēka vietas un kurās nav apdraudējuma.

Latvijas Radio informē, ka sadūmojumu izraisīja plānoti celtniecības darbi - demontējot sienas apdari, radās kāda dzirkstele un sāka gruzdēt starpsienas pakojums.

Latvijas Radio ir skaidrs plāns, kā rīkoties ārkārtas situācijās, tai skaitā darbības nepārtrauktības plāns, aģentūrai LETA sacīja LR pārstāve Liene Pālēna, komentējot šodien ilgstošo ētera raidījumu pārtraukumu un iespējamos riskus valsts apdraudējuma gadījumā.

Viņa norādīja, ka šodien plānotā programma ēterā neskanēja, jo visi Latvijas Radio darbinieki tika evakuēti, taču ārkārtas situācijā apraide tiktu nodrošināta.

"Ārkārtas situācijās tiek nodrošināta alternatīva apraide. Tomēr ugunsgrēks Latvijas Radio ēkā nav valsts mēroga ārkārtas situācija. Šajā gadījumā Latvijas Radio bija svarīgi rūpēties vispirms par savu darbinieku drošību, veicot evakuāciju," sacīja Pālēna.

"X" lietotāji par notikušo incidentu

Lielākā daļa komentāru pauž izbrīnu par Latvijas Radio rīcību ārkārtas situācijas laikā. Daļa prāto, kas būtu, ja pēkšņi notiktu ārkārtas situācija valstī, kad vajadzētu ieslēgt radio.

Latvijas Radio valdes priekšsēdētāja Una Klapkalne, atsākoties radio pārraidei, sacīja, ka sadūmojuma iemesls bija plānotie remontdarbi. "Neviens nevarēja paredzēt, ka, demontējot sienas, aiz tām atklāsies padomju gadu pirmssākumos uzstādīti materiāli, kas šo incidentu radīja," uzsvēra Klapkalne.

Viņa pauda gandarījumu, ka radio darbinieki, katru gadu veicot ugunsdrošības apmācības, bijuši disciplinēti, līdz ar to ēka atstāta saskaņā ar plānu. Arī tehniskas pārslēgšanās esot notikušas, kā bijis iecerēts, apgalvoja Klapkalne.

Norādot uz pārtraukumu ēterā un sagatavošanos situācijām, ka no radio ēkas Doma laukumā nevar veikt pārraides, Klapkalne atbildēja: "Ja mēs runājam par atbildību, tad tā noteikti ir mana atbildība, un es neredzu, ka būtu pamats izvērtēt kāda cita valdes locekļa atbildību."

Attiecībā uz to, vai varēja reaģēt citādāk, Klapkalne norādīja, ka radio reakcija bija fokusēta uz sociālajiem medijiem, kur atbildes bija sniegtas. "Īsti nebija pamata iedarbināt citu mehānismu, kas būtu bijis gadījumam, ja no radio ēkas nevarētu raidīt. No radio mājas translācija turpinājās, elektrība netika atslēgta, un visas pārējās sistēmas darbojās," viņa uzsvēra.

Radio patiesībā esot sagatavojies nopietnākiem incidentiem, kad no radio mājas nebūtu bijis iespējams raidīt. "Droši vien tas, kas būtu jāsagatavo, ir kādi mazāki risinājumi šādām situācijām," piebilda Klapkalne.

Izplatītajā paziņojumā medijiem Klapkalne papildus norāda, ka jau tuvākajā laikā ar atbildīgajiem darbiniekiem tiks izvērtēta radio rīcība, tostarp tas, kam nākotnē pievērst lielāku uzmanību un izstrādāt papildu rīcības scenārijus, piemēram, klausītāju informēšanai - kāpēc skan rezerves mūzika.

"Bet vēlos uzsvērt - ja sadūmojuma vietā būtu valsts mēroga ārkārtas situācija vai apdraudējums, Latvijas Radio nodrošinātu alternatīvu apraidi un sabiedrības informēšanas pasākumus. Lokāls sadūmojums šajā kategorijā neietilpst," norāda radio valdes priekšsēdētaja.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu