Dienestu sāk VAD otrā iesaukuma karavīri

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Trešdien, 17. janvārī, dienestu uzsāks Valsts aizsardzības dienesta (VAD) otrā iesaukuma karavīri - kopumā vairāk nekā 120 Latvijas pilsoņi, informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Apvienotā štāba pārstāvji.

Šī gada janvāra iesaukumam būs iespēja pildīt valsts aizsardzības dienestu Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā Rīgā, Gaisa spēkos Lielvārdē un Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē.

NBS Štāba bataljons trešdien uzsāks 11 mēnešus ilgu valsts aizsardzības dienesta otrā iesaukuma karavīru apmācību. Štāba bataljonā karavīri apgūs ne tikai pamatzināšanas un prasmes, kas nepieciešamas jebkura valsts aizsardzības uzdevuma izpildē, bet arī speciālistu apmācību sakaru, medicīnas jomā, reprezentatīvo godasardzes funkciju izpildē, ieroču un transporta nozarē. Visu mācību procesu caurvīs patriotiska audzināšana un fiziskās sagatavotības stiprināšana.

NBS Gaisa spēkos valsts aizsardzības dienests tiks integrēts Pretgaisa aizsardzības divizionā, apmācot kareivjus par RBS-70 iekārtas operatora palīgiem. Gaisa spēki ir NBS regulāro spēku vienība, kas nodrošina Latvijas gaisa telpas kontroli un aizsardzību. Gaisa spēkos apmāca pretgaisa aizsardzības specialitātes, kā arī šajā vienībā ir daudz dažādu profesiju, kuru nav citās vienībās - lidotājs, ugunsdzēsējs, gaisa kuģu tehniķis, glābējs.

Valsts aizsardzības dienests Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 25.kaujas atbalsta bataljonā tiks īstenots NBS Mācību vadības pavēlniecības Kājnieku skolas infrastruktūrā Alūksnē. Jauniešus apmācīs pieredzējis profesionālā dienesta vienības personāls, kas pēc kājnieku pamata iemaņu apgūšanas pamatapmācības kursā, apmācīs jaunos valsts aizsardzības dienesta karavīrus prettanku vada specialitātēs, integrējot vienības kolektīvā.

Pildīt valsts aizsardzības dienestu sev vēlamajā dienesta vietā - Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 25. kaujas atbalsta bataljonā - brīvprātīgi izvēlējušies jaunieši no Vidzemes un Latgales reģiona.

Brīvprātīgie valsts aizsardzības dienesta karavīri ik mēnesi saņems kompensāciju 600 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas, kā arī kompensāciju 1100 eiro apmērā pēc dienesta pabeigšanas. Valsts aizsardzības dienesta karavīriem tiek nodrošināta dzīvošana kazarmās un pārtikas uzturdevas.

Jau ziņots, ka viens no trim valsts aizsardzības dienesta veidiem ir 11 mēnešu ilgs dienests NBS, ko šogad uzsāks 600 jaunieši - 120 personas janvārī un 480 personas jūlijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu