VIDEO Ukrainas atbalstam paredzēts veidot dronu koalīciju. Kas par to zināms? (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Drons. Attēls ilustratīvs.
Drons. Attēls ilustratīvs. Foto: Semisatch/Shutterstock

Krievijas karu Ukrainā eksperti mēdz saukt par dronu karu. Ik dienu Ukrainas debesīs kaujas lauku un aizmuguri novēro tūkstošiem bezpilotu lidaparātu. Trūkstošo artilēriju un raķetes aizstāj droni, kam piestiprināti lādiņi. Pirms mēneša Latvija paziņoja, ka veidos dronu koalīciju Ukrainas atbalstam, taču politiķi nozarei aizvien nav devuši uzdevumu ražot vairāk, vēsta "Nekā personīga".

Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs pērn publicēja savus secinājumus par to, kā valsts bruņotajiem spēkiem jāmainās un kāda palīdzība ir visakūtākā. No pieciem galvenajiem virzieniem divi ir saistīti ar droniem. Tos vajag labākus un vairāk, un vajadzīgas labākas sistēmas, kas pārtvertu Krievijas dronus, bet ukraiņu bezpilota lidaparātiem ļautu pārvarēt slāpēšanu.

Ukrainas debesīs abās frontes līnijas pusēs ik minūti atrodas tūkstošiem dronu, tāpēc teju katra kara epizode, katra iznīcinātā tehnikas vienība ir dokumentēta.

Notikumā, kas piesaistīja ekspertu uzmanību, drons nofilmējis kā amerikāņu bruņmašīna "Bradley" šauj pa krievu tanku T-90M. Tas pats citā rakursā redzams vēl no cita drona. Trešais drons aizšautajā tankā ietriecas ar lādiņu un to iznīcina.

Mēneša laikā Ukraina izlieto 13 - 14 tūkstošus dronu. Mērķus tālu ienaidnieka aizmugurē palīdz izlūkot un iznīcināt dārgi militārie droni, ko krievu elektroniskajiem slāpētājiem neizdodas apturēt. Lēti plaša patēriņa droni izlūko frontes līnijas apkārtni un aizvieto artilērijas lādiņus, kuru Ukrainai trūkst.

Eiropas partneri tos nespēj saražot pat apsolītajā apjomā, bet strīdi ASV parlamentā neļauj būt drošiem par amerikāņu piegādēm.

Decembrī Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds Kijevā paziņoja, ka Latvija veidos dronu koalīciju. Janvārī Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizītes laikā Rīgā to vēlreiz pauda arī Valsts prezidents.

Nākamnedēļ tā sauktajā Ramštainas formātā atkal tiksies valstis, kas atbalsta Ukrainu. Tad paredzēts publiskot jaunās dronu koalīcijas dalībniekus. Sprūds sola, ka tas nenozīmē tikai vairāk dronu, bet arī sadarbību testēšanā, taktikas veidošanā, jaunu produktu attīstīšanā.

Latvijā jau pirms 2022. gada bija vairāki lieli lidaparātu ražotāji. Kopš pilna mēroga kara sākuma pie mums reģistrēti vēl citi, un kopumā tādu jau ir 17. Neraugoties uz to, ka jau pirms mēneša Latvija paziņoja ka vadīs dronu koalīciju Ukrainas atbalstam, pašus uzņēmumus neviens nav informējis, vai jāpalielina ražošana un kurus tieši no lidaparātu veidiem vajadzēs visvairāk.

Latvijā ražo divus militārām vajadzībām sertificētus dronu modeļus - uzņēmumā "Edge Autonomy" un "Atlas Aerospace". Šie un citi uzņēmumi strādā pie vēl citiem modeļiem, izmēģina arī tā sauktos kamikadze dronus, kas paredzēti mērķu iznīcināšanai; attīsta pretdronu sistēmas ienaidnieka lidaparātu pārtveršanai.

"Atlas Aerospace" ar Ukrainas bruņotajiem spēkiem sāka sadarboties vēl pirms Krievijas iebrukuma. 2022. gada februārī uzņēmums rīkojās nekavējoties.

Tagad uzņēmums palielinājis ražotni, un pieņēmis darbā Ukrainas bēgļus. Viņu motivācija strādāt, zinot, ka droni var palīdzēt frontē karojošajiem tuviniekiem, ir milzīga. Te ražo teju visas drona sastāvdaļas, ieskaitot nakts redzamības kameras un savus risinājums signāla pārraidīšanai.

Pēc Ukrainas armijas lūguma izstrādāti risnājumi, lai baterejas varētu uzlādēt ātrāk. Radīta pat metode, lai dronu varētu lādēt, nepārtraucot novērošanu. Izstrādā sistēmas, lai viens pilots var vadīt vairākas ierīces vienlaikus. Reālie kara apstākļi likuši radīt risinājumu, lai drons var lidot bez GPS signāla.

Bezpilotu lidaparātu jomā Latvija ir Baltijas līderis - gan ražošanas ziņā, gan attiecībā uz palīdzību Ukrainai. Latvijas armija arī savām vajadzībām iepērk vietējos dronus. Tiesa gan, vienlaikus tā pērk arī Ķīnā ražotus lidaparātus. Vietējie ražotāji jau izstrādā sauszemes un ūdens bezpilota ierīces gan Latvijas, gan Ukrainas armijai. Tie spējot darīt vēl vairāk, ja vien saņems tādu uzdevumu.

Šobrīd Aizsardzības ministrija tikšanos ar nozares uzņēmējiem ieplānojusi pēc vairāk nekā divām nedēļām - 7.februārī.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu