Medijs: Krievija gatavojas pilnībā atslēgt internetu (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kremlis. Ilustratīvs attēls.
Kremlis. Ilustratīvs attēls. Foto: dade72/Shutterstock

Ukrainas nacionālās drošības un aizsardzības padomes dezinformācijas atspēkošanas centrs lēš, ka masveida interneta darbības traucējumi Krievijā varētu būt skaidrojami ar pilnīgu pāreju uz tā saucamo "suverēno tīmekli" jeb "RusNetu", vēsta Ukrainas ziņu aģentūra "Unian".

Zināms, ka tīmekļa darbības traucējumi rodas, lai "pasargātu krievus no Ukrainas dronu uzbrukumiem". Centrs norāda, ka Ļeņingradas, Pleskavas un Novgorodas apgabalā tika atslēgts internets.

Centrs atzīmē, ka galvenais iemesls šiem traucējumiem varētu būt pārejas mehānismu verifikācija. Tāpat iespējams, ka šādā ceļā Kremlis cenšas mazināt politisko pretošanos režīmam īsi pirms Krievijas prezidenta "vēlēšanām".

Jau ziņots, ka otrdienas, 30. janvāra, vakarā miljoniem Krievijas interneta lietotāju piedzīvojuši tehniskas ķibeles ".ru" domēna zonā. Pie tā vainojamas problēmas ar programmatūru, ko izmanto šifrēšanas atslēgu izstrādāšanā. 

30. janvāra vakarā Krievijas "suverēnā interneta" jeb "RuNeta" lietotāji ziņoja, ka nedarbojas vairākas lielās tīmekļa vietnes, tostarp "Yandex.ru", "VKontakte.ru" un "Ozon.ru".

Procesa laikā tika atjauninātas šifrēšanas atslēgas.

Domēnu ".ru" un ".rf" koordinācijas centrs ziņo, ka divu stundu laikā šifrēšanas atslēgu atjaunināšanas process tika apturēts un ".ru" domēna darbība tika atjaunota.

Koordinācijas centrs norāda, ka par notikušo sākta izmeklēšana. Organizācija "Interneta Brīvības projekts" norāda, ka, iespējams, noticis mēģinājums Krievijas interneta lietotājus pārvest uz citu serveri.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu