FOTO Belgradā protestē pret attaisnojošo spriedumu žurnālista slepkavības lietā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Simtiem cilvēku pirmdien Belgradā protestēja pret tiesas spriedumu, ar kuru tika attaisnoti četri bijušie izlūkdienesta darbinieki, kuri iepriekš tika notiesāti par žurnālista Slavko Čuruvijas slepkavību 1999. gadā.

Attaisnojošo tiesas spriedumu nosodījusi gan opozīcija, gan mediji.

Spriedums, kas tika publicēts piektdien, atceļ 2021.gadā piespriestos garos cietumsodus četriem izlūkdienesta darbiniekiem.

Divu neatkarīgo laikrakstu īpašnieks un redaktors Čuruvija tika nošauts 1999.gada 11.aprīlī, dažas dienas pēc tam, kad bija sākušies NATO aviācijas uzlidojumi Serbijai. NATO sāka Serbijas bombardēšanu, cenšoties panākt, lai prezidenta Slobodana Miloševiča valdība aptur karadarbību pret Kosovas albāņu separātistiem.

Tiesas process šajā Čuruvijas slepkavības lietā bija garš un dramatiskiem pavērsieniem bagāts. 2021.gadā tiesa bijušajam drošības dienesta priekšniekam Radem Markovičam un vēl vienam apsūdzētajam piesprieda 30 gadus cietumā, bet diviem citiem - 20 gadu cietumsodus.

Visus četrus apsūdzētos pirmo reizi par vainīgiem atzina jau 2019.gadā, taču šis lēmums tika atcelts un tika pieprasīta atkārtota lietas izskatīšana.

Čuruvija tika sašauts 13 reizes pie savas mājas dažas dienas pēc tam, kad valdību atbalstošie plašsaziņas līdzekļi bija apsūdzējuši viņu par "nodevību" un aicinājumu NATO bombardēt Serbiju.

Čuruvijas slepkavības lieta tika uzskatīta par svarīgu mediju brīvības aspektā, kā arī saistībā ar Serbijas centieniem izvērtēt noziegumus pret Miloševiča laika režīma kritiķiem.

Serbijā žurnālisti, kas ir kritiski noskaņoti pret varasiestādēm, bieži tiek iebiedēti, un Serbijas prezidents Aleksandars Vučičs, kurš Miloševiča laikā bija informācijas ministrs, regulāri publiski kritizē žurnālistus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu