Tiesa attaisno kukuļņemšanā apsūdzēto bijušo Tartu vicemēru Lemberu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kajars Lembers.
Kajars Lembers. Foto: Sille Annuk

Spēkā stājies spriedums, ar kuru tiek attaisnots par kukuļņemšanu apsūdzētais bijušais Tartu vicemērs Kajars Lembers.

Spriedums nozīmē, ka valstij ir jākompensē Lemberam juridiskās palīdzības izdevumi apmēram 30 000 eiro vērtībā.

Spriedums stājās spēkā, jo prokuratūra nepārsūdzēja Tartu apgabaltiesas 6.februārī pieņemto attaisnojošo spriedumu.

Tartu apgabaltiesa noraidīja prokuratūras apelācijas sūdzību un atstāja spēkā Tartu apriņķa tiesas 2022.gada 14.decembrī nolemto, ka bijušais Tartu vicemērs un kukuļdošanā apsūdzētā Tūli Tiro tiek attaisnoti visās apsūdzībās.

Lemeru apsūdzēja par darbību, kuras aizliedz korupcijas novēršanas likums veikšanu, un kukuļa pieņemšanu, savukārt viņa paziņu uzņēmēju un frizieri Tiro - par kukuļdošanu.

Prokuratūra apsūdzības korupcijā iepriekš izvirzīja arī vēl diviem Tartu vicemēriem - Artjoms Suvorovam un Valvo Semilarskim. Suvorovs pēc trīs gadus ilgas tiesas procesa tika pilnībā attaisnots visās apsūdzībās, un Semilarskis tika atzīts par daļēju vainīgu. Apriņķa tiesa viņam piesprieda naudas sodu aptuveni 17 000 eiro apmērā, ko vēlāk apgabaltiesa samazināja par pusi.

2023.gada martā Kajārs Lembers kandidēja Igaunijas parlamenta vēlēšanās no sociāldemokrātu saraksta. Jegevas apriņķī un Tartu apriņķī viņš saņēma 882 balsis – ar to nepietika, lai iekļūtu parlamentā.

Lemberu, kurš bija par finansēm un uzņēmējdarbību atbildīgais Tartu vicemērs, 2016.gada maijā aizturēja policija aizdomās ar vairākkārtēju kukuļņemšanu. Viņš arī tika turēts aizdomās par krāpšanos ar Eiropas Savienības līdzekļiem vairāk nekā 850 tūkstošu eiro apmērā.

Aizdomas liecina, ka Tartu vicemērs nerīkojās pilsētas interesēs, bet gan savās un kukuļdevēja interesēs. Arī par kukuļdošanu aizdomās turētā uzņēmēja tika aizturēta. Lembers 2016.gada maijā vēl pirms aizdomās turētā statusa noteikšanas paziņoja, ka atkāpsies no Tartu vicemēra amata.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu