Brīdina, ka pašreizējās problēmas nākotnē var šķist vien ziediņi (252)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Ja Latvija neturpinās iesāktās strukturālās reformas, pašreizējās problēmas nākotnē šķitīs vien ziediņi, aģentūrai BNS, komentējot starptautisko aizdevēju pēcuzraudzības misijas secinājumus, atzina «Swedbank» galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

«Viennozīmīgi reformas ir jāturpina. Ja to nedarīs, izaugsme drīz vien apsīks, un tad līdzšinējās problēmas ar emigrāciju, reģionālo un sociālo nevienlīdzību šķitīs vien tikai kā ziediņi...» atzina Kazāks.

Savukārt, vērtējot aizdevēju ieteikumu pārskatīt plānoto iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes samazināšanu, tā vietā ieviešot progresivitāti, Kazāks norādīja, ka lielās ēnu ekonomikas dēļ diferencēt IIN likmes pašlaik būtu nelietderīgi. «Kad ēnu ekonomika būs būtiski samazināta, tāds risinājums gan ir iespējams. IIN samazināšana ir būtiska arī tāpēc, lai samazinātu darbaspēka izmaksas un noturētu konkurētspēju. Iztrūkumu budžetā vajag risināt ar ēnu ekonomikas samazināšanu, tostarp palielinot nodokli nekustamajam īpašumam, nevis ar likmju spēlēšanos tikai tai sabiedrības daļai, kas šos nodokļus godīgi maksā jau tagad,» norādīja «Swedbank» galvenais ekonomists.

«Manuprāt, ir dīvaini mēģināt caurā riepā pumpēt gaisu, variējot ar kompresora spiedienu, nevis aizlīmēt caurumu,» piebilda Kazāks.

Jau vēstīts, ka starptautiskie aizdevēji Latvijas valdībai iesaka pārdomāt plānoto IIN samazināšanu par pieciem procentpunktiem līdz 2015.gadam. Pēcuzraudzības misijas vadītājs Latvijā Šekhars Aijars (Shekhar Aiyar) iepriekš pavēstīja, ka aizdevēji uzskata, ka tā vietā labāk būtu izveidot divu līmeņu IIN sistēmu vai palielināt ar nodokli neapliekamo minimumu.

«Plānotais IIN likmes samazinājums kopumā par pieciem procentpunktiem būtu jāpārskata vismaz attiecībā uz 2014.gadu un turpmākajos gados – labākas opcijas varētu būt divlīmeņu sistēma vai neapliekamā minimuma palielinājums,» atzina Aijars.

Viņš teica – ja valdība tomēr nepārskatīs IIN likmes samazināšanu, ir jāievieš citi fiskāli kompensējošie pasākumi, kas aizstās negūtos ieņēmumus budžetā, piemēram, labāka nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšanas sistēma.

Komentāri (252)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu