Šķēle Dombrovski nodēvē par ekonomikas apskatnieku nevis līderi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

«Līdz pērnā gada nogalei, kad kā auksta ūdens šalts nāca politiķu bezrisinājuma vēstījums par kritienu bezdibenī. Šovasar, pirms pašvaldību vēlēšanām, premjers teica, ka krīzes zemākais punkts esot sasniegts. Taču ticība tam zuda, kad šāds pat apgalvojums sekoja pēc mēneša, pēc trim un pēc pieciem,» Tautas partijas (TP) kongresā sestdien partijas biedriem sacīja tās dibinātājs Andris Šķēle.

Viņaprāt, tad kļuva skaidrs, ka valdību vada ekonomikas apskatnieks nevis valsts līderis. Un tāpēc cilvēkus pārņēmusi bezcerība.

«Diemžēl Latvija ir valsts, kurā šādu bezcerības pārņemtu cilvēku kļūst arvien vairāk. Latvijas politiķi ir iemācījušies vārdiem nomainīt pat jēgu. Tā, piemēram, primitīva budžeta apcirpšana saucas «konsolidācija». Skolu un slimnīcu slēgšana saucas par «optimizāciju». Divu departamentu apvienošana ministrijā kļūst par «strukturālu reformu». Ja politiķi nav gatavi runāt patiesiem vārdiem, jēgpilnu darbu tur nesagaidīt,» minēja Šķēle.

Viņš kolēģiem atgādināja, ka Latvijas iedzīvotāji ir vispesimistiskākie Eiropas Savienībā un nācijai trūkst mērķtiecības un piesardzīga optimisma.

Pēc viņa domām, šobrīd liela daļa Latvijas pilsoņu savu viedokli vairs neveido paši. «Viņi faktiski to pērk avīžu slejās un TV dzeltenajās reportāžās, kas pilnīgi nomākušas nopietnāku analīzi. Un sliktākais, ka lielākā daļa indivīdu nesaprot, ka viedokli viņiem iepotē, nomācot viņu pašu spēju patstāvīgi spriest un domāt,«” savos novērojumos dalījās Šķēle.

«Demokrātiskā sabiedrībā elitei ir atbildība par valsts kopīgu mērķu izpratni. Latvijā diemžēl tas nav bijis dienaskārtības jautājums. Politiskā elite par to iedomājas tikai vēlēšanu kontekstā, ejot pie tautas pēc mandāta. Savukārt pārējā elites daļa izsmej šos mandāta lūdzējus par it kā amorāli pavadīto iepriekšējo dzīves posmu. Nepastāvot pilsoņu vairākuma akceptētai valsts attīstības vīzijai, šādās milzu krīzēs var pat pašu valsti pazaudēt,» turpināja Šķēle.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu