Muzeju naktī - aizraujošs piedāvājums Rīgas pašvaldības muzejos

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

Rīgas pašvaldības muzeji - Rīgas Jūgendstila, Rīgas Porcelāna un Aleksandra Čaka muzejs - Muzeju naktī piedalās ar aizraujošiem pasākumiem un interesantām izstādēm. 

«1188» PASĀKUMU KARTE

Aleksandra Čaka muzejā norisināsies Latvijas Literatūras gada balvas 2010 finālistu Muzeju nakts lasījumu maratons, kas mīsies ar dzejnieka un mūziķa Andra Akmentiņa dziesmu pavadījumu. Dzirdēsiet Jāņa Rokpeļņa un Knuta Skujenieka dzejas lasījumus un Ingas Mežaraupes lasījumus no S.Kirkegora darba «Bailes un trīsas». Sevi pieteiks sievišķīgi spēcīgais Latvijas literatūras četrinieks - Andra Manfelde, Anna Auziņa, Dace Meiere un tulkotāja Māra Poļakova, kas speciāli ieradusies no pašreizējās mītnes zemes Izraēlas, lai lasītu fragmentus no S.Klārkas romāna «Džonatans Streindžs un misters Norels». Vakara noslēgumā Liānas Langas dzeja, Silvijas Brices pasaules līmeņu autoru tulkojumu lasījumi un arī debitanta literatūrā - Osvalda Zebra - stāsti. Vienreizēja iespēja klātbūtnē dzirdēt arī Oksfordā dzīvojošā Viļa Lācīša lasījumus no romāna «Stroika ar skatu uz Londonu». Paredzēts arī karbīdu lampu velosipēdu izbrauciens no A.Upīša muzeja līdz A.Čaka muzejam sadarbībā ar SIA «G.Ērenpreiss darbnīca» pārstāvjiem.

Muzeju nakts Rīgas Jūgendstila muzejā noritēs 20. gs. sākuma salona atmosfērā. Būs iespēja kopīgi ielūkoties tālaika viesu uzņemšanas, galda klāšanas un etiķetes smalkumos, jo ciemiņus uzņems dzīvokļa saimnieki - arhitekts Konstantīns Pēkšēns un viņa kundze Anna. Teatralizētajā uzvedumā piedalīsies Dailes teātra jaunie aktieri Ērika Eglija, Kārlis Freimanis, Latvijas Kultūras akadēmijas dramatiskā teātra aktieru mākslas kursa studente Laura Zunda, kā arī Dramaturgu teātra aktieris Gints Danne un viss Rīgas Jūgendstila muzeja kolektīvs.

Savukārt Rīgas Porcelāna muzejā pasākums «Porcelāna kaimiņš - stikls», kurā būs iespēja apskatīt Starptautiskā stikla un porcelāna miniatūru izstādi «h 50». Izstādē piedalās gandrīz četrdesmit autori no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Holandes, Vācijas u.c. Vēl muzejā būs iespēja piedalīties viktorīnā, kā arī porcelāna un stikla apgleznošanas darbnīcā.

Muzeja nakts apmeklētāji aicināti arī piedalīties senos notikumos Citadeles ielas un koncertzāles «Ave sol» pagalma pasākumā «Levitācija C». Citadeles zaļumballē dzirdēsiet 60. - 70. gadu estrādes dziesmu izlasi un kopā ar ciema padomes priekšsēdētāju Pēteri Janoviču Ziediņu (aktieris Andris Bulis), izzināt būtiskus tā laika sadzīves un tehnikas sasniegumus, kā arī iepazīties ar tolaik populārākajiem solistiem, estrādes dziesmām un zaļumballes dančiem.

Muzeju naktī Jauniešu koris «Balsis» uzstāsies divās vietās ar diviem dažādiem koncertiem. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pagalmā (Rīgas pilī, ieeja no Daugavas gātes) būs iespēja klausīties īpaši izvēlētas latviešu, latgaliešu un lībiešu tautas dziesmas izcilu latviešu komponistu apdarēs. Savukārt Rīgas Svētā Jēkaba katedrālē notiks garīgās mūzikas koncerts, kurā skanēs nesen pirmatskaņojumu piedzīvojusī, lietuviešu komponista Vitauta Miškiņa Misa brevis Es Dur, kā arī pazīstamo komponistu Knuta Nīsteda un Ērika Ešenvalda darbi.

www.kultura.riga.lv

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu