Brīdina: «Policijas vīruss» turpina uzdarboties (78)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CERT

Aizvadītā gada nogalē, reaģējot uz joprojām no iedzīvotājiem pienākošiem pieteikumiem par datordrošības incidentiem, kad tiek bloķēts datora palaišanas process un it kā Valsts policijas vārdā pieprasīts samaksāt sodu, lai atjaunotu datora darbību, uzsākts kriminālprocess. Tikmēr vīruss turpina savu uzvaras gājienu.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā inspektore Sintija Virse informē, ka kriminālprocess uzsākts 2012.gada 21.decembrī pēc Krimināllikuma 244.panta «Par nelikumīgām darbībām ar automatizētas datu apstrādes sistēmas resursu ietekmēšanas ierīcēm».

Šobrīd noskaidrots, ka «datorvīrusam» ir vismaz trīs paveidi, kas atkarībā no lietotāja IP adreses teritoriālās piederības uzrāda šīs valsts tiesībsargājošās iestādes logo, maldinot par kāda pārkāpuma konstatāciju un nepieciešamību samaksāt sodu datora atbloķēšanai.

Viens no šāda «datorvīrusa» paveidiem paredzēts 33 valstīm, tostarp arī Latvijai, informē Virse.

Jāatgādina, ka aizvadītā gadā vairākos Valsts policijas reģionu pārvalžu iecirkņos vērsušies iedzīvotāji ar informāciju, ka, apmeklējot dažādas mājas lapas internetā, uz datora ekrāna parādījies «logs» ar Valsts policijas emblēmu un brīdinājuma tekstu, ka dators ir bloķēts un 48 stundu laikā ir jāsamaksā naudas sods.

«Ja saņemat šādu informāciju savā datorā, nekādā gadījumā neveiciet maksājumus, jo Valsts policija šādā veidā neveic ne sodu uzlikšanu, ne arī to piedziņu. Šādā gadījumā ieteicams sazināties ar Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūciju, zvanot pa tālruni 67085858,» aicina policijā.

Virse skaidro - ja maksājums tomēr ir veikts, ir iespēja sazināties ar «PaySafe» (palīdzības dienesta tālrunis Latvijā 80004278 darba dienās 12:00-20:00) pēc iespējas ātrāk un jālūdz apturēt maksājumu, jo maksājums no pieprasīts nepamatoti (nepieciešams čeks un «PaySafe» numurs).

Komentāri (78)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu