«Nāves» tirgoņi atraduši jaunu veidu, kā vairot atkarīgos (56)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Tā dēvētā «spaisa» tirdzniecība internetā kļūst arvien populārāka, «Apollo» internetā pamanījis arī vietni, kurā piedāvā interesentiem uz mājam nosūtīt bezmaksas paraugus izmēģināšanai, nemēģinot «apmānīt» likumsargājošās iestādes, ka narkotiskās vielas domātas, piemēram, ūdenspīpju tīrīšanai.

«Atsūtiet vārdu, uzvārdu, adresi, pasta indeksu un saņemiet nelielu «Matrix» paraugu bez maksas. Apmaiņā gaidīsim jūsu atsauksmes,» savā interneta vietnē aicina tā dēvēto «legālo narkotiku» izplatītāji, kuru dēļ slimnīcās ar garīgām un fiziskām traumām jau nonākuši neskaitāmi jaunieši.

«Jūsu mantu nesen mēģināju, saucās «Matrix». Biju aizgājis pie drauga, atsaucoties uz uzaicinājumu uzpīpēt kaut ko interesantu. (...) Kad klauvēju pie durvīm, jau varēja just, ka kāds aiz durvīm ir pīpējis, dīvaini, bet «Matrixam» nejutu tik ļoti pierasto šprotu smaržu kuru parasti jūtu, kad skaidrā esmu istabā, kurā nesen pīpēts,» atsauksmē savas izjūtas apraksta kāds «spaisa» lietotājs.

«Trīs «ripus» ievilku un man jau pietika, bija traki. Neatceros ne garšu pīpējot, ne smaržu, tikai to, ka, kad vilku trešo «ripu», nemanāmi aizbrauca jumts, gribējās tik ļoti ēst, ka sagrauzu vismaz 15 ābolus, kas noveda, protams, pie vemšanas. (...) nekādā gadījumā neieteiktu kā legālo pirmajai reizei... pat mazās devās, bīstams...» turpina bezmaksas parauga izmēģinātājs.

Kāds cits komentētājs, savukārt, nespēj slēpt sajūsmu, ka kļūdas pēc saņēmis divus paraugu komplektus, no katras «garšas» pa divām, kopumā desmit maisiņus, bet vietnes veidotāji tikmēr visiem pasakās par paraugu pasūtītāju «milzīgo aktivitāti».

Policija monitorē izveidojušos situāciju un strādā daudzpusīgi jauno psihoaktīvo vielu apkarošanā, narkotiku tirgoņu aktivitātes internetā komentēja Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Vielu maisījumus Latvijas teritorijas robežās var piegādāt jebkurš pasta komersants, pat nezinot, kas konkrētajā sūtījumā atrodas, jo iekšzemes sūtījumi nav pakļauti satura pārbaudei un tos pārsūtīšanai var nodot ne tikai pasta nodaļās, bet arī viegli ievietot vēstuļu kastītēs vai pakomātos, kas neatrodas «Latvijas Pasta» pārziņā, «Apollo» uzzināja «Latvijas Pastā». Patlaban Latvijas Republikā ir oficiāli reģistrēts aptuveni 100 pasta komersantu, no kuriem daļa ir aktīvi dažādu sūtījumu piegādātāji, tostarp arī privātpersonām.

Tajā pašā laikā, lai gan iekšzemes sūtījumi nav pakļauti satura pārbaudei, tieši «Latvijas Pasta» darbinieku aktīvas rīcības rezultātā narkotiskas vielas vairākos desmitos gadījumu sūtījumos tomēr ir konstatētas, fiksējot aizdomīgas izsūtītāju adreses un informējot par šo situāciju Valsts policiju. Pašu «Latvijas Pasta» darbinieku iniciatīvas rezultātā, pārbaudot vairākkārt atkārtojošās sūtītāju adreses, Valsts policijai tika ziņots par interneta vietnēm, kur iespējams pasūtīt legālās narkotikas. Mēģinājumi tikt pie legālajām narkotikām ar «Latvijas Pasta» starpniecību līdz šim konstatēti Liepājā, Saldū, Valmierā, Rīgā, Kuldīgā u.c.pilsētās, skaidro «Latvijas Pasta» pārstāve Zane Plone.

Tiklīdz «Latvijas Pasta» darbiniekiem rodoties aizdomas par centieniem pārsūtīt aizliegtas vielas, nekavējoties tiek informēta Valsts policija un sūtījumi tiek nodoti policijas darbiniekiem. Šajā kontekstā aktīva sadarbība notiek starp «Latvijas Pastu» un Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldi.

Vēl viens veids šādu sūtījumu konstatācijai ir ikdienas pārbaudes ar suņiem «Latvijas Pasta» šķirošanas kompleksā, kas tiek īstenota sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvaldi, un arī šajās pārbaudēs atrastie aizdomīgie sūtījumi tiek nodoti policijas darbiniekiem.

Komentāri (56)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu