Zinātnieki iesaka uzmanīties ar ūdens dzeršanu (98)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Karstajā laikā jebkuram cilvēkam pastāv iespēja, ka var izdzert pārāk daudz ūdens. Pēc speciālistu domām, tas var slikti ietekmēt organismu, raksta postimees.ee.

Jau sen zinātnieki diskutē par jautājumu - cik daudz ūdens dienā cilvēkam nepieciešams. Tīra ūdens dzeršana nereti tiek slavēta kā lielisks ieradums, bet ārsti tomēr iesaka uzmanīties.

Dens Nigoianu un Stenlijs Goldfars no Pensilvānijas universitātes ir nonākuši pie secinājumiem ūdens dzeršanas jautājumā, analizējot zinātniskus darbus par ūdens dzeršanu. Zinātnieki nonākuši pie slēdziens, ka nav objektīvi pierādīts, ka dzert daudz ūdens ir veselīgi.

Pārlieku liela aizraušanās ar ūdens dzeršanu draud izskalot no asinīm minerālvielas, kas spēlē ļoti lielu lomu organisma funkcionēšanā.

Daudz dzerot, ūdens vieglāk nokļūst nervu šūnās, kas var izsaukt smadzeņu tūsku, tā var nogalināt, domā eksperti.

Īpaši ar izdzerto ūdens daudzumu jāuzmanās smaga fiziskā darba darītājiem un sportistiem, jo pastāv uzskats, ka viņiem jādzer vairāk. Taču mediķi iesaka nedzert fiziska darba vai sporta nodarbību laikā, vai tūlīt pēc tām, lai izbēgtu no organisma hiperhidrācijas. Tādi simptomi, kā pārmērīgs nogurums, muskuļu spazmas, slikta dūša, trauksme, apziņas aptumšošanās, krampji var norādīt uz to, ka organisms ir pārūdeņots un asinīs ir pārāk daudz ūdens.

Mediķi uzskata, ka organisma minerālā balansa atjaunošanai, ko izraisījusi stipra svīšana, nepieciešams neliels šķidruma daudzums. Piemēram, lai atjaunotu šķidruma balansu organismā pēc treniņa, pilnīgi pietiek ar puslitru ūdens.

Karstā laikā, protams, ūdeni ir jādzer, bet zinātnieki iesaka nepārcensties.

Komentāri (98)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu