Kalniņš lūdz deputātus netikties ar Tibetas trimdas ministri (98)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš («Vienotība») sarunā ar aģentūru BNS atzina, ka pēc konsultācijas ar Ķīnas vēstnieku Latvijā, lūdzis Saeimas deputātiem netikties ar Tibetas trimdas valdības ārlietu ministri Diki Čojangu (Dicki Chhoyang), kura šobrīd uzturas vizītē Latvijā.

Kalniņš norādīja, ka tikšanās ar ministri būtu tas pats, ja deputāti tiktos ar Doņeckas separātistu līderiem.

«Šis [Tibetas] pārstāvis principā ir separātists, jo atbalsta Tibetas atdalīšanos no Ķīnas. Tas būtu tas pats, kas tikties, piemēram, ar separātiskās Doņeckas Tautas republikas līderiem,» teica Kalniņš, piebilstot, ka iemesls šādai nostājai ir kopējais Latvijas ārpolitikas uzstādījums par atbalstu Ķīnas teritoriālajai nedalāmībai.

Tāpat Kalniņš norādīja, ka nav vēlama Tibetas trimdas valdības ministres tikšanās ar deputātiem Saeimas ēkās.

Biedrības «Latvija Tibetai» vadītājs Jānis Mārtiņš Skuja aģentūrai BNS norādīja, ka nav tiešu pierādījumu par Ķīnas vēstniecības ietekmi uz Latvijas amatpersonām, jo «par nožēlu visu netīro darbu viņu vietā padara latvieši».

«Ojārs Kalniņš par nožēlu ir Ķīnas valdības netīrā darba darītājs, kurš kā sulainis apzvana, apstaigā visus Saeimas mājā no darbiniekiem līdz deputātiem un iesaka netikties, nerunāt, neelpot Tibetas virzienā. Kas būs nākamie soļi? Neielaišana valstī?» retoriski vaicā Tibetas atbalsta biedrības pārstāvis.

Tibetas trimdas valdības ārlietu ministres vizīte Latvijā noslēdzas sestdien, 28.februārī. Vizītes laikā notikušas vairākas oficiālas tikšanās ar politiķiem, NVO pārstāvjiem, studentiem un Tibetas atbalstītājiem no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Kopā ar ārlietu ministri Latvijā ieradies arī dalailamas vēstnieks Ziemeļeiropā, Polijā un Baltijas valstīs.

Aģentūra BNS ziņoja, ka iepriekš tiesībsargs Juris Jansons atteicies tikties ar Tibetas trimdas valdības ārlietu ministri.

«Man tā sajūta bija tāda, ka mēs nerunāsim par cilvēktiesībām, bet par kādas valsts integritātes jautājumiem. Šajā gadījumā valsts intereses stādīju augstāk par vienu sarunu, par neskaidriem jautājumiem, kas varētu mest ne pārāk pozitīvu ēnu uz Latvijas sarunām ar kādu citu valsti, konkrēti, Ķīnu,» savu lēmumu pamatoja Jansons.

Komentāri (98)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu