Apollo.lv faili 2020 ⟩ Notikumi, kas satricināja pasauli

Ilustratīvs attēls. Foto: Peera_stockfoto/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2020. gads viennozīmīgi tika pavadīts Covid-19 zīmē, taču vispasaules pandēmijas ēnā pasaule piedzīvoja ļoti daudz citus notikumus, kas sašūpoja sabiedrību, internetu un pasaules iekārtu. Portāls "Apollo.lv" apkopoja daļu no tiem.

Liesmas plosa Austrāliju

2020. gads sākās ar sirdi plosošām ainām no tālās Austrālijas. Visa pasaule bezspēcīgi noskatījās, kā savvaļas ugunsgrēki iznīcina ķenguru zemi. Liesmas ir paņēmušas vairāku iedzīvotāju un glābēju dzīvības, tāpat tika iznīcinātas vairākas mājas un pat dzīvotnes dabā.

Apstiprina "Brexit" likumu

Runas par "Brexit" vilkās labu laiku, taču šī gada sākumā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas savienības tika apstiprināta. Likumprojekts tika galīgi apstiprināts pēc tam, kad parlamenta augšnams - Lordu palāta - atteicās no mēģinājumiem panākt tajā grozījumus. Viņas majestātes karaliene devusi karalisko apstiprinājumu "Brexit" likumprojektam, kas tādējādi kļuvis par "Brexit" likumu.

Džordža Floida nāve

Vasarā ASV satricināja gadījums, kas atbalsojās visā pasaulē. Aizturēšanas laikā mira tumšādainais Džordžs Floids. Viņa nāve raisīja diskusijas visā pasaulē par policijas brutalitāti, tumšādaino cilvēku tiesībām un izraisīja vairāku dienu ilgus protestus un grautiņus daudzās valstīs, visvairāk skarot Ameriku.

Sprādziens Beirūtā

Ar enerģiju, kas atbrīvojās Beirūtas sprādzienā, varētu gadu apgādāt vairāk nekā 100 saimniecību. 4. augustā vairāki spēcīgi sprādzieni satricināja Beirūtas ostu, no kuriem spēcīgākais bija vēsturisks, proti, tas bija vēsturē spēcīgākais sprādziens, kurā nebija iesaistīta kodolenerģija. 

ASV izvēlas Baidenu

3. novembrī notika ASV prezidenta vēlēšanas, kurās amerikāņi izvēlējās starp pašreizējo prezidentu Donaldu Trampu un demokrātu Džo Baidenu. ASV vēlēšanas tika dēvētas par "svarīgākajām mūsu dzīves laikā", un lielvalsts ietekme neapšaubāmi jūtama visā pasaulē.

Konflikts Kalnu Karabahā

Azerbaidžānas un Armēnijas starpā valda naidīgas attiecības kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, kad notika karš par galvenokārt armēņu apdzīvoto Kalnu Karabahu.

Kalnu Karabaha, kas padomju laikā bija Azerbaidžānas PSR sastāvā, kopš deviņdesmito gadu sākuma ir "de facto" neatkarīga armēņu republika. Kaut arī kopš PSRS sabrukuma Azerbaidžāna nekontrolē Kalnu Karabahu, tā šo armēņu apdzīvoto reģionu uzskata par savu teritoriju.

Arī starptautiskā sabiedrība uzskata Kalnu Karabahu par daļu no Azerbaidžānas un neviena valsts nav atzinusi šo reģionu par neatkarīgu valsti.

Protesti Baltkrievijā

Protesti pret Lukašenko režīmu Baltkrievijā nerimstas kopš 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Par to uzvarētāju tika pasludināts līdzšinējais prezidents Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa viņa atkāpšanos.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu