Migrantu krīze Lietuvā Pārvietos 800 migrantus no teltīm Rūdninku poligonā uz apkurināmām telpām Ķībartu labošanas iestādē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuvas migrantu nometnes.
Lietuvas migrantu nometnes. Foto: Jānis Škapars

Paliekot vēsākam laikam, Lietuva plāno pārcelt gandrīz astoņus simtus nelegālo migrantu no teltīm Sabiedrības drošības dienesta poligonā Rūdninkos uz kopmītņu tipa telpām Vilkavišķu rajona Ķībartu labošanas iestādē, kuru drīzumā paredzēts slēgt, pārvedot atlikušos ieslodzītos uz citām ieslodzījuma vietām, piektdien, 27. augustā, vēstī Iekšlietu ministrija.

"Lai pasargātu cilvēkus no aukstuma un saaukstēšanās slimībām, vajadzīgi operatīvi risinājumi. Tādus esam atraduši - vispirms parūpēsimies par Rūdninku nometnē izmitinātajiem migrantiem, jo tur apstākļi faktiski ir vissliktākie,"

norādījis iekšlietu ministres Agnes Bilotaites vietnieks Vitālijs Dmitrijevs.

"Siltākus mitekļus sagādāsim arī sievietēm un bērniem.

Aukstajā laikā nodrošināsim pienācīgus apstākļus ārvalstniekiem, kuri nelikumīgi šķērsojuši valsts robežu, kamēr tiek izskatīti viņu patvēruma pieprasījumi."

Pēc viceministra teiktā, Ķībartos telpas ir piemērotas migrantu izmitināšanai bez papildu investīcijām, tās ir apkurināmas, tur nodrošināta elektroapgāde, internets, ūdensapgāde, darbojas medpunkts, iespējams nodrošināt karstu ēdienu, ir bibliotēka, amatu centrs, trenažieru zāle, futbola un basketbola laukumi.

Dmitrijevs prognozējis, ka migranti turp varētu tikt pārcelti mēneša laikā, galvenokārt no Rūdninku poligona, kur pašlaik teltīs mitinās aptuveni 750 cilvēki, lielākoties vīrieši. Vajadzības gadījumā vietu skaitu Ķībartu labošanas iestādē varēs palielināt, ierīkojot moduļu namiņus, bet nometne poligonā tiks pārkārtota un moduļu namiņi, iespējams, parādīsies arī tur.

Ministrija norādījusi, ka intensīvi nepieciešamās infrastruktūras izveides darbi tiek veikti arī Medininku robežsardzes skolas teritorijā, kur pašlaik izmitināti aptuveni 350 cilvēki - galvenokārt ģimenes. Uz jauniekārtotiem apsildāmiem moduļu namiņiem Medininkos pārcelta daļa migrantu, kas līdz šim mita teltīs vairāku robežsardzes iecirkņu teritorijā un citviet. Tādi namiņi uzcelti arī Padvarjoņu robežpunktā, kur to ierīkošanu atbalstījusi Austrija, un Ruklas bēgļu centrā.

Iekšlietu ministrija paudusi cerību, ka uz moduļu namiņiem septembrī izdosies pārcelt visus migrantus no robežsardzes iecirkņiem un citām izmitināšanas vietām, nodrošinot viņiem visus nepieciešamos sadzīves apstākļus un higiēnas prasības.

Kopš gada sākuma Lietuvā aizturēti vairāk nekā 4100 migranti, kas valstī ienākuši pāri Baltkrievijas robežai, un nācies steidzami atrast vietas, kur viņus izmitināt, kamēr tiek izskatīti viņu patvēruma pieprasījumi.

Sabiedriskās organizācijas un brīvprātīgie, kas cenšas palīdzēt migrantiem, pauž satraukumu, ka līdz ar rudens tuvošanos situācija var izvērsties humānajā krīzē - laiks kļūst vēss un mitrs, parādās nopietnas veselības problēmas, pārtikas nepietiek, dažviet cilvēki vēl vispār nesaņem karstu ēdienu.

Kā ziņots, Lietuvas sociālās aizsardzības un nodarbinātības ministre Monika Navickiene piektdien atzina, ka Lietuva nebija gatava tik lielam un straujam migrantu pieplūdumam. Viņa solīja, ka uz nelegālo migrantu izmitināšanas vietām tuvākajā laikā tiks sūtītas sociālo darbinieku komandas, lai izvērtētu, kā nodrošināt šo cilvēku pamatvajadzības.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu