FOTO Rīgas Zoodārza ziemeļbriežu tēviņa ragi iekrāsojušies koši sarkani

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Rīgas Zoodārzs/Facebook

Rīgas Zoodārzā rudens vēstneši ir ne tikai sārtas lapas, bet arī sārti ziemeļbriežu tēviņu ragi. 4. septembrī Rīgas Zoodārza darbinieki novēroja, ka ziemeļbriedim Elmo sākusi atdalīties tos pārklājošā āda, bet jau dienu vēlāk tie ir koši sarkani.

"Tas parasti notiek septembra pirmajās dienās, tāpēc šis notikums zoodārza darbiniekiem saistās ar skolas gada sākumu, savukārt brieža dzīvē tas parāda, ka tuvojas riesta laiks," vēsta komentārs pie "Facebook" publicētajiem attēliem. 

"Briežu ragu augšana ik gadu sākas pavasarī – tie parādās uz galvas kā mīksti skrimšļi, kas pārklāti ar ādu un smalku, samtam līdzīgu vilniņu. Stiepjoties garumā un veidojot jaunus žuburus, ragi no apakšdaļas pakāpeniski pārkaulojas.

FOTO: Rīgas Zoodārza ziemeļbriežu tēviņa ragi kļuvuši koši sarkani

Kad tie beiguši augt un kļuvuši pilnībā cieti, organisms mazina asins pieplūdi ragiem – tiem vairs nav vajadzīgs piegādāt barības vielas. Āda no ragiem sāk atdalīties, un procesa paātrināšanai briedis to bieži nokasa pret kokiem. Dzīvniekam šis process nav sāpīgs," skaidro dzīvnieku eksperti.

"Briežu ragi ir vieni no ātrāk augošajiem kauliem dzīvnieku pasaulē – tie var pastiepties par vairāk nekā centimetru dienā. To nodrošina barības vielām bagātu asiņu pieplūde. Interesanti, ka pēc ādas noiešanas uz ragiem var redzēt vietas, kurās bijuši lielākie asinsvadi."

Rīgas Zoodārza pārstāvji aicina aplūkot, kā pēdējās dienās strauji mainījušies Elmo ragi. Vēl tikai pirms divām nedēļām tie bijuši pilnībā klāti ar pūciņām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu