Maskavā sāk aizturēt cilvēkus, kuri apmeklēja Navaļnija bērēs (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Navaļnija kaps.
Navaļnija kaps. Foto: Reuters/ScanPix

Maskavā aizturēti vairāki cilvēki, kuri 1. martā ieradās uz politiķa Alekseja Navaļnija bērēm, ziņo "Meduza", atsaucoties uz "OVD-Info".

Pirmais aizturētais bija Maskavas iedzīvotājs, kurš tika identificēts no video ieraksta, kurā policija dzirdēja viņa izteikto frāzi "Slava varoņiem".

4. marta nakti viņu nogādāja policijā, kur vīrietim tika piespriests naudas sods 1500 rubļu apmērā saskaņā ar administratīvo pantu par aizliegtas simbolikas lietošanu.

5. marta rītā aizturētas vēl divas personas. Jegors Komļevs tika aizturēts pie savām mājām un nogādāts policijas nodaļā. Viņš tika nofotografēts, un vīrietim tika atņemta pase.

Vīrietis identificēts novērošanas kameru ierakstos – viņš 16. un 17. februārī nolika ziedus Navaļnija piemiņai, kā arī 1. martā piedalījās bērēs.

Maskavas iedzīvotāju Jeļenu Gribkovu, kura arī apmeklēja Navaļnija bērēs, aizturēja Ekstrēmisma apkarošanas centra (centrs "E") darbinieki. Gribkova jau iepriekš aizturēta Navaļnija piemiņas mītiņā 17. februārī, taču pēc tam tika atbrīvota ar brīdinājumu.

"OVD-Info" preses sekretārs Dmitrijs Aņisimovs komentārā sacīja, ka "ir pāragri runāt par tendenci", tomēr pat bēru dienā cilvēktiesību aizsardzības organizācija brīdināja, ka apmeklētāju vajāšana, visticamāk, neaprobežosies ar arestiem tikai mītiņā.

Aņisimovs atzīmēja, ka sejas atpazīšanas sistēma Maskavā "ļauj izsekot katras personas ceļam tieši līdz viņa mājas durvīm".

Policija Krievijā jau vismaz kopš 2021. gada aktīvi izmanto praksi protesta dalībniekus aizturēt pēc notikuma, tos identificējot no novērošanas kameru ierakstiem.

Pēc "OVD-Info" aplēsēm, pēc sēru un piemiņas akcijām, kas notika Navaļnija nāves dienā, 16. februārī, no videokameru ierakstiem identificēti un aizturēti vairāk nekā 15 cilvēki.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu