Atverot savam bērnam bankā kontu, vecāki var iedzīvoties pamatīgās problēmās (425)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Foto:Edijs Pālens/LETA

Gādīgi vecāki saviem bērniem mēdz atvērt krājkontus, kuros uzkrātajiem līdzekļiem bērni tiek klāt tikai tad, kad ir sasnieguši pilngadību.

Pamatīgas problēmas šāda konta atvēršana radījusi kādai ģimenei, kas bērnam bija atvērusi kontu «Latvijas Krājbankā». Banka piedzīvoja krahu, bet vecākiem, kuri tajā savam bērnam bija atvēruši krājkontu, problēmas auga, ziņo TV3 raidījums «Bez tabu».

Dace raidījumam stāsta, ka vecākiem, kas šajā bankā atvēruši kontu bērniem, tagad jādodas uz bāriņtiesu, kas izskata jautājumu, vai vecāki līdzekļus tālāk var apsaimniekot.Pēc nemitīgām tikšanās reizēm un pat tiesu darbiem pusgada garumā bāriņtiesa bērna vecākiem atļāva no «Krājbankas» konta pārskaitīt nauda uz citas bankas krājkontu.

Pēc tam, kad naudas līdzekļus izdevies pārnest uz citu kontu, no Rīgas bāriņtiesas saņemta vēstule, kurā citēts civillikums: «Aizbildnim ik gadus jādod attiecīgajai bāriņtiesai norēķins par sava aizbildņa pārvaldību.Gada norēķins iesniedzams bāriņtiesai rakstiski katra gada sākumā ne vēlāk par februāri; tajā jābūt mantas sastāva apzīmējumam un sīkam sarakstam, pieliekot pēc iespējas kvītis tiklab par visiem gada laikā bijušajiem izdevumiem nepilngadīgā labā, kā arī par saņemtajiem ienākumiem un tāpat par ienākumu summām, kas palikušas nesaņemtas.»

Kad Dace bāriņtiesai jautāja - kāpēc viņai par līdzekļiem nebija jāatskaitās, kamēr tie atradās «Krājbankā», bet tagad, kad tie ir citā bankā, tas ir jādara, bāriņtiesa atbildēja, ka «tagad viņi zinot, ka šāds konts pastāv, tāpēc vecākiem ir jāatskaitās».

Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs stāsta, ka bāriņtiesa nevar zināt visus nepilngadīgo bankās esošos kontus, bet tiklīdz ir zināms, ka šāds konts ir, bāriņtiesai pēc likuma tam ir jāseko, un vecākiem jāiesniedz norēķins par šiem līdzekļiem.

Bāriņtiesa gan atzīst, ka tad, ja formalitātes netiek pildītas, bāriņtiesa šādos gadījumos sodu nepiemērojot. Atskaites par krājkontiem esot jāsniedz visiem vecākiem, norāda bāriņtiesas pārstāvis. «Tas ir ķēpīgi.Taču tas nav tik laikietilpīgs process, lai nesniegtu atskaiti par šo norēķinu bāriņtiesai,» saka Krasnogolovs.

Dace gan norāda, ka bāriņtiesa uzvedas kā pirmā kursa students, kurš atvēris civillikumu. Viņa nesaprot, kāpēc viņai būtu jāatbild par to, ka savam bērnam atvērusi kontu. Bāriņtiesas pārstāvis norāda: «Es jums nevaru pateikt loģiku tam, kāpēc šāds likums ir. Es jums tikai varu pateikt, kāds ir likums. Un mums ir jāizpilda likums...»

Komentāri (425)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu