Ņevzorovs: Baltija jūtas kā šausmīgā monstra-astoņkāja nocirstie taustekļi

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

Baltijas valstis joprojām atrodas bijušās Padomju Savienības gravitācijas telpā, intervijā aģentūrai BNS sacīja 80.gadu beigās un 90.gadu sākumā slavenais Krievijas televīzijas žurnālists Aleksandrs Ņevzorovs.

Atbildot uz jautājumu, vai ir mainījies viņa vērtējums par notikumiem, kas saistīti ar Latvijas, Igaunijas un Lietuvas neatkarības atgūšanu, 52 gadus vecais Ņevzorovs teica: «Nē, vērtējums nevarēja mainīties, jo nekas īpašs pa šo laiku nav noticis. Jo jūs it kā neesat izstājušies [no PSRS], jūs esat palikuši gravitācijas zonā.»

«Astronomijā ir tādi gravitācijas spēki, kuri jebkurā gadījumā pakļaus mazu planētu orbītas lielu planētu orbītām. Lai arī šīs lielās planētas ir ļoti dumjas un pretīgas, taču vienalga pārvarēt šo astronomisko atkarību, kā es redzu, jums neizdodas. Nav svarīgi, vai šī atkarība ir negatīva vai pozitīva,» skaidroja Ņevzorovs.

«Es pats esmu par to, lai tagad, pašreizējā situācijā, Baltijas valstīm būtu daudz vairāk iekšējās brīvības, daudz mazāk protesta un spļaušanas mugurā vairs neeksistējošās Padomju Savienības rēgam. Ar spļaušanu mugurā es domāju muļķīgas pieminekļu nozāģēšanas, rupjību attiecībā pret krievvalodīgajiem un citas lietas,» teica žurnālists.

«Bet jūs vienalga jūtaties kā šausmīgā monstra-astoņkāja nocirstie taustekļi un lokāties, lai parādītu sev un citiem, ka jūs esat atdalījušies. Es tieši esmu par to, lai jums būtu šī brīvība, lai jūs aizmirstu visas šīs problēmas, kuras ir pilnīgi dabiskas starp valstīm. Cilvēki taču ir primāti un, pēc savas dabas, tendēti uz konfliktiem. Pagaidām es iekšējo brīvību Baltijas valstīs nesaskatu. Bet Krievija nevar jūs atbrīvot. Iziet no ietekmes sfēras jūs varat paši, ja kļūsiet iekšēji brīvi. Un to izdarīt jūs nespējat,» viņš sacīja.

«Kad es vedu savu personīgo karu pret Baltijas valstīm, es karoju nevis pret jums, bet pret impērijas sagraušanu. Man bija vienalga, kurš atkrīt - Igaunija, Karabaha vai Gruzija, personīgi pret Baltijas valstīm es izturos ar zināmām simpātijām,» teica Ņevzorovs.

Uz jautājumu, vai Baltijas valstu un Krievijas attiecības, ņemot vērā vēsturisko mantojumu, var būt labas, Ņevzorovs atbildēja: «Var būt labas, bet tikai, ja jūs paši būsiet brīvi. Šeit viss ir atkarīgs no jums. Bet cerēt uz to, ka Krievija prot draudzēties, nekādā gadījumā nevajag. Krievija ir līdz tādai pakāpei bezjēdzīga savās izpausmēs, tā ir līdz tādai pakāpei akls monstrs, kas nesaprotamu iemeslu dēļ var noglaudīt, var iekost.. Visas Krievijas ārējās darbības ir absolūti neadekvātas.»

Jautāts, vai viņš joprojām uzskata, ka Padomju Savienību varēja glābt, Ņevzorovs sacīja: «Es neesmu teicis, ka varēja glābt, - man bija tāda ilūzija. Un man bija tāds pienākums. Mani nesatrauca, vai tā ir taisna lieta vai nav. Mani nesatrauca ģeopolitiskie parametri un, vēl jo vairāk, tikumības parametri. Es vienkārši ne visai labi saprotu, kas tas ir. Man bija pienākums - gan iekšējs, gan ārējs - un es to pildīju. Taču, lai jūs, igauņi, lietuvieši un latvieši, saprastu - tajā nebija nekā personīga [pret jums].»

Ņevzorovs, kurš kļuva slavens ar savu vakara ziņu raidījumu «600 sekundes», savulaik bija pazīstams ar naidīgo attieksmi pret Baltijas valstu neatkarību. 1991.gadā viņš uzņēma filmu «Mūsējie» («Naši»), kurā heroizēja Viļņas OMON. Vēlāk Ņevzorovs bija Krievijas Valsts domes deputāts, bet tagad nodarbojas ar zirgu audzēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu