Šķēles un Repšes konflikts atgādina oligarhu cīņas Krievijā

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Normunds Mežiņš/AFI

Vīri maskās ar automātiem pie Šķēles biroja durvīm liecina par valdības vadītāja Eināra Repšes izrēķināšanos ar politiskajiem oponentiem, uzskata UVK vadītājs.

Kratīšanas laikā pats īpašnieks neatradās birojā, jo cietušā statusā piedalījās pirmajā tiesas sēdē, kur sākta Saeimas eksdeputāta Jāņa Ādamsona lietas izskatīšana par, iespējams, viņa goda un cieņu aizskarošajiem izteikumiem t. s. pedofīlijas skandāla laikā. 

\"\"
Šķēle iepazīšanās vizītē Digitālajā Latvijas radio un centrā.
Foto: Normunds Mežiņš/AFI

Bijušais premjers, vērtējot viņu tieši skarošo digitālās TV afēru, pārliecināts, — ja krimināllietas izmeklēšana notiks tiesiski, ar laiku tā pārplīsīs «kā burbulis».

Šķēle uzskata sevi par atriebības upuri 

«Repše un viņa padomnieks Dans Titavs izdara tiešu spiedienu uz KNAB darbiniekiem, draudot ar represijām līdz pat atstādināšanai no amata, lai tiktu panākti viņu nodomu izpilde,» sacīja Šķēle.

Šķēle īpaši sarīkotajā preses konferencē arī izteica bažas, ka šī notikumu attīstība liecina par premjera vēlmi izrēķināties ar politiskajiem oponentiem, kuri allaž kritiski vērtējuši Einara Repšes darba stilu un metodes. Viņa dibinātā Tautas partijas bijusi nesaudzīgākiā «Jaunā laika» valdības oponente Saeimā, apšaubot tās darbības profesionālismu un prioritātes.

Uzņēmējs arī stāstīja, ka pirmdien digitālās televīzijas afēras izmeklēšanas ietvaros aizturētais UVK projektu vadītājs Harijs Krongorns nav aizturēts UVK birojā un pats UVK nekādā ziņā nav saistīts ar ciparu televīzijas projektu.

Šķēle izteica šaubas, vai Krongorns par digitālās televīzijas projektu zinātu ko vairāk nekā pats Šķēle. Krongorns tiekot vainots par naudas piesavināšanos, kas tikusi veikta ar līgumu palīdzību, kas noslēgti ar «Kempmayer» un citiem uzņēmumiem.

Krongornu Šķēle, kura uzņēmumā UVK viņš strādājot kopš 2002. gada janvāra, raksturo kā profesionālu, labu ekonomistu un biznesa cilvēku. Kā zināms, Krongorns, speciālists finansu jomā, ilgstoši bijis saistīts ar Andra Šķēles biznesa aktivitātēm. Viņš ieņēmis atbildīgus amatus dažādos «Ave Lat grupas» uzņēmumos un ārzonu firmās.

Pēc Šķēles stāstītā, kratīšanas laikā no UVK izņemta pārsvarā informācija digitālā formā, taču uzņēmējs nevarēja precizēt, kādu tieši informāciju tiesībsargi uzņēmumā ir ieguvuši.

Sākotnējā Šķēles informācija liecinot, ka pēc kratīšanas no biroja paņemtas vairākas disketes un vēl citi informācijas nesēji, taču viņam nav ziņu, ka būtu ņemti kādi dokumenti.

Šķēle par kratīšanu uzzinājis pirmdien no rīta, kad viņa sekretāre informējusi, ka pie uzņēmuma biroja durvīm mīņājas maskās un bruņu vestēs tērpti un ar automātiem bruņoti vīri. «Man tas atgādina Krievijas filmās redzēto. Tur arī ir maskas un automāti. Šķiet, Repše grib arī Latvijā piemērot šādu valsts pārvaldes modeli. Es gan negribētu, lai Latvija kļūtu par šādu valsti,» teica Šķēle.

Šķēle otrdien konsultēsies ar juristiem un apsvērs, kā reaģēt uz šo, pēc viņa vārdiem, «incidentu».

Repše noliedz iespējamu izrēķināšanos ar politiskajiem oponentiem

Ministru prezidents Einars Repše noliedz iespējamu izrēķināšanos ar politiskajiem oponentiem, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) sadarbībā ar citām tiesībsargājošajām iestādēm veicot kratīšanas saistībā ar ciparu televīzijas projektu.

Premjera palīdze preses jautājumos Kristīne Jučkoviča norādīja, ka lēmumu, kur veikt kratīšanas un ko aizturēt, pieņem izmeklētāji «objektīvas izmeklēšanas rezultātā».

Repše uzsvēris, ka lietā izmeklēšana rit savu gaitu un varot vienīgi apsveikt, ka izmeklēšanas iestādes ķērušās pie nopietna darba, jo līdz ar to var gaidīt nopietnus rezultātus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu